Netteki Blog

Akrilik boya nasıl çıkar ? Tuvalden akrilik boya nasıl çıkar ?

28.02.2023
1.108
Akrilik boya nasıl çıkar ? Tuvalden akrilik boya nasıl çıkar ?

Akrilik boya nasıl çıkar ? Tuvalden akrilik boya nasıl çıkar ?

Akrilik boya günümüzde pek çok farklı alanda kullanılan ve tercih edilen bir boya türüdür. Bu boyayı kullanırken elbette olası kazalar gerçekleşebilir. Halıya dökülebilir , tuvaliniz de istemeyen bir leke oluşabilir, boyanız devrilip etrafa saçılabilir. Bu yaşanan tüm aksilikler can sıkıcı olsa da akrilik boya nasıl çıkar sorusunun en basit ve pratik yöntemlerini sizlerle paylaşmaya geldik. Çeşitli hobi dallarında , evde ki dekorasyon ürünlerine kadar her alanda kullanılan bu boya damladığında ve boya kuruduğunda çıkarılması güç bir lekedir .

Bu lekelerle savaşmanın en önemli tüyolarını sizlerle madde madde paylaşacağız. Eğer akrilik boya halıya döküldüyse ;

  1. Boya kurumadan elektrik süpürgesiyle mümkün olduğu kadar çekilmelidir.
  2. Ardından çamaşır suyu ve deterjanı karıştırılmalı ve halı bu karışım ile temizlenmelidir.
  3. Bulaşık süngerinin sert tarafı ile leke ovalanmalıdır. ( deterjanlı su, boya lekesine tamamen nüfuz ettirilmeli ve bundan sonra ovulmalıdır. )
  4. Bu işlemlerden sonra ; Halınızı kurutmanız gerekir aksi halde bakteri üremeye başlar. Elektrikli süpürge, fanlı kurutucu , saç kurutma makinesi artık elinizde ne var ise onunla kurutmalısınız.

Akrilik Boya Kıyafetten Nasıl Temizlenir ?

Boya kıyafetinize döküldüyse ya da bulaştıysa ,  boya kurmadan hemen temizlenmeye çalışılmalı. Hemen kıyafetinizi yıkama talimatında ki verilere göre çamaşır makinesine atmalısınız. eğer çok hassas bir kıyafet ise kuru temizlemeye götürmenizi öneririz.  Eğer leke kıyafetiniz de kuruduysa öncelikle lekeli bölgeyi ıslatın . daha sonra aseton ve ya saç spreyi sıkın .Sonra sünger ve ya bir kumaş parçası ile lekeli bölgeyi ovalayın.

Yada farklı bir yöntem olan ;

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı amonyak
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • Çamaşır deterjanı
  • Su
  • Aseton

Boyanın kurumuş olduğu alan fazla büyük değilse, mesela giyim üstünde kuruduysa bu yöntemle temizlenebilir. Fakat boya ıslakken müdahale edilmesi elbet daha iyidir. Amonyak, tuz ve beyaz sirkeyle karıştırılır. Sprey şişenin yada kasenin içerisinde karıştırılabilir, nerede kullanacak iseniz ona göre bir seçim yapabilirsiniz. Hazırlanan karışım lekeli kısma uygulanır ve durulanır. Hala boya kaldıysa bu işlem tekrarlanmalıdır. Ardından lekeli kıyafet kullanım talimatına uyularak yıkanır ve kuruması sağlanır.

Akrilik boya nasıl çıkar ?Tuvalden akrilik boya nasıl çıkar?

Tuvalden akrilik boya nasıl çıkar ?

Akrilik boya leke çıkarma teknik ve yöntemleri döküldüğü zemine ve yere göre değişir. Eğer boya tuvale döküldüyse ; öncelikle fazla boya bir bez ve ya peçete yardımı ile tampon hareketler yaparak alınır. 1 bardak suya biraz bulaşık deterjanı eklenir ve karıştırılır. Daha sonra lekeli alan fırça yardımı ile yavaş yavaş tuvale zarar vermeden leke çıkana kadar ovulur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.