Netteki Blog

Baharatlar Nasıl Saklanır İşte İpuçları

28.02.2023
251
Baharatlar Nasıl Saklanır İşte İpuçları

Hem yemek yapmayı hem de yemeyi sevenler için baharat konusu hiçbir zaman tartışılmaz. Baharatlar genel olarak az miktarda kullanıldığı için , fazla kalanlar belli bir zaman sonra bozulmaya başlıyor.

Çünkü doğru muhafaza edilmediği için erkenden bozulma görülüyor. Sizler eğer baharatlarınızın hem taze kalmasını hem de aromalarını kaybetmesini istemiyorsanız doğru muhafaza etmeniz gerekiyor.

Birçok kişi pratik yöntem olarak baharatları mutfak raflarının orada muhafaza ediyor. Yemek hazırlığı yaparken de baharatların kapakları açık kalıyor ve bu şekilde kısa sürede aromaları gidiyor. Bunların olmasını istemiyorsanız o zaman aşağıda bulunan ipuçlarına dikkat ediniz.

» Baharat satın alacağınız zaman kesinlikle çekilmiş olanları tercih etmemeye çalışın. Çünkü çekilmiş olarak satılan baharatların yaklaşık olarak 3 ay gibi bir ömürleri vardır.

Tane şeklinde satılan baharatların ömürleri daha uzundur. Tane olarak aldığınız baharatları çeşitli aparatlar yardımıyla evinizde çekip kullanabilirsiniz.

» Sayacağımız 4 madde baharatların bozulmasını sağlar. İşte o maddeler şöyle ; Işık , Isı , Nem ve Hava’dır. En ideal yer kuru ve karanlık olan alanlardır.

Baharatlarınızı kesinlikle cam kapların içerisinde muhafaza etmeyin. Çünkü cam kavanoz ışık aldığı için kolay bozulur.

Bunun yerine ışık geçirmeyen çelik kapları seçebilirsiniz. Aynı zaman da fırın veya ocak gibi aletlerin yakınından ise korumaya özen gösteriniz.

» Eğer sizler büyük miktarda baharat satın alacaksanız o zaman uzun süre dayanabilmesi için buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Çektirmeden almış olduğunuz baharatları buzdolabınızda yaklaşık olarak 3 yıl kadar saklamanız mümkündür.

Çekilmiş olan baharatlar ise yaklaşık olarak 6 ay kadar dayanabilir. Sizler yinede büyük miktar yerine , küçük miktarlarda baharatlar almaya özen gösterin.

» Hem lezzetini hem de aromasını kaybetmiş olan baharatları kesinlikle tercih etmemeye özen gösterin. Almış olduğunuz baharatın eskiyip , eskimediğini anlamak için aldığınız zaman hemen tarihini yazın.

Bu şekilde kolayca anlayabilirsiniz. Diğer yöntem ise rengine ve kokusuna bakın. Eğer rengini ve kokusunu kaybetmişse kullandığınız baharatı hemen atın.

Yorumlar
  1. Musa Kaleli dedi ki:

    Pul biberi dolapta saklayın geri kalan baharatların hepsin mutfakta oda sıcaklığında saklayın birde şunu unutmayın market sektöründe bir kural vardır ilk giren ilk çıkar yani 3 ay ömrü olan baharatlarınızın bozulmaması için bitmeden almayın ve alsanız dahi ilk aldığınız baharatı önce bitirin