Netteki Blog

Hz. Yusuf Hayatı Kısaca Biyografisi

28.02.2023
723
Hz. Yusuf Hayatı Kısaca Biyografisi

Hz. Yusuf hayatı hakkında merak edilenleri bir araya getiriyor, Hz. Yusuf kimdir sizlerle paylaşıyoruz. Hz. Yusuf’un yaşamış olduğu dönemden öne çıkanların yanı sıra peygamberimizin ders niteliği taşıyan hayatını sizlerle paylaşıyoruz. Hz. Yusuf hayatı kısaca anlatacağımız bu yazımızda peygamberimizin genel anlamda hayatını bir bütün olarak ele alacak, öne çıkan anları sizlerle paylaşacağız.

Ailesi tarafından ihanete uğrayarak zindana hapsedilen Hz. Yusuf (a.s) peygamberimizin kardeşleri ona neden ihanet ettiler? Hz. Yusuf biyografisi (hayat hikayesi) içerisinde öne çıkan olaylar hangileridir? Ödevlerinizde kullanabileceğiniz zengin bir kaynak oluşturmak ve Hz. Yusuf (a.s.) peygamberimizi daha yakından tanımak isteyenler için oluşturduğumuz bu sayfa sayesinde inanılmaz bir hayat hikayesine şahitlik edeceksiniz.

hz yusuf hayatı

Hz. Yusuf Hayatı Kısaca

Hz. Yusuf Aleyhi selam, Hz. Yakup (a.s.) peygamberimizin 12 oğlundan birisi olarak dünyaya gelmiştir. Hz. Yakup’un oğulları arasında en çok değer verdiği ve sevdiği oğludur. Annesinin adı Rahîl’dir. Kenan diyarında hayata gelen peygamberimiz, Kuran-ı Kerim’de ismi geçen peygamberlerden birisidir. Hz. Yusuf ismi Kuran-ı Kerim’de tam 27 defa geçmektedir ve toplamda 12 sureye Yusuf Suresi adı verilmiştir. Hz. Yusuf, küçük yaşlardan itibaren babasının yoğun sevgisi altında yetişerek büyümüştür.

Hz. Yusuf’un kıssası Kuran-ı Kerim’de şu şekilde ifadelendirilmiştir; “Ahsenü’l-kasas” yani kıssaların en güzeli. Ayrıca müstakil bir sure (Yusuf Suresi) ile anlatılmıştır. Kuran-ı Kerim’de dürüstlüğü ve güvenilirliği ile övülen Hz. Yusuf Aleyhi selam, güzelliği ile meşhur olmuş darbımesel haline gelmiştir.

Hz. Yusuf’un Yaşadıkları

Hz. Yusuf, küçük yaştan itibaren babası tarafından fazlasıyla sevilmesi nedeniyle kardeşleri tarafından kıskanılmış bir çocuktur. Kardeşlerinin kıskançlığı o kadar büyümüştür ki bu durum Hz. Yusuf’un kardeşleri tarafından kuyuya atılarak ölüme terk edilmesine neden olmuştur. Kuyunun bulunduğu bölgeden geçen bir kervan Hz. Yusuf’u kuyuda bulmuş ve onu köle olarak Mısır’a satmıştır.

Peygamberler tarihinde güzelliği, dürüstlüğü ve doğruluğu ile bilinen Hz. Yusuf peygamber, genç yaşında padişahın karısı Züleyha tarafından bir iftiraya uğramış ve zindana atılmıştır. Padişahın karısı Züleyha, Yusuf peygamberimize kendisi ile birlikte olması için bir teklif sunmuş ve reddedilmesi sonucunda sinirlenen Züleyha bu cevabın üzerine Yusuf (a.s.)’a bir iftirada bulunmuştur. Peygamberimizin kendisine saldırdığını söyleyen Züleyha, padişahın Yusuf (a.s.)’ı zindana atmasına neden olmuştur.

                Hz. Yusuf’un Mucizevi  Yetenekleri ve Zindan Hayatı

Hiçbir suçu olmamasına karşın uzun yıllar zindanda bir yaşam sürdüren Yusuf (a.s.), kendisine verilen rüyaları yorumlama kabiliyeti sayesinde zindandan çıkmayı başarmıştır. Zindanda geçirdiği süre içerisinde arkadaşlarının rüyalarını tabir (yorumlamak) etmiş, rüyalarını yorumlarken söylediği her şey doğru çıkmıştır. Bir gün rüya gören padişahın rüyasını yorumlamak için Hz. Yusuf’un arkadaşları rüyayı peygamberimize anlatarak yorumlamasını istemiştir.

Padişahın rüyasını yorumlayan Yusuf (a.s.)’ın söylediği her şeyin doğru çıkması Padişahı etkilemeyi başarmış ve onu zindandan çıkararak Mısır’ın maliyesiyle ilgilenmesi için göreve getirmiştir. Artık Mısır’da bir yönetici olarak hayatını sürdüren Yusuf (a.s.) bir süre sonra kardeşleriyle karşı karşıya gelmiştir. Kardeşlerini ikna etmeyi başararak onları kendi yanında tutmayı başaran peygamberimiz, kardeşlerini babasını Mısır’a getirmeleri için ikna etmiştir.

Hz. Yusuf (a.s.) kardeşlerini ikna etmeyi başardıktan sonra kendisinin Yusuf olduğunu itiraf etmiştir. En sevdiği oğlunun kaybolmasının ardından ağlamaktan harap olan Hz. Yakup (a.s.) peygamberimizin gözleri artık göremeyecek hale gelmiştir. Hz. Yakup peygamberimizin en çok sevdiği evladı olan Hz. Yusuf (a.s.) peygamberimize kavuşmasının ardından gözleri açılarak tekrardan görmeye başlamıştır.

Dönemin Mısır padişahı Reyyân bin Velid tüm devlet işlerinden ayrılarak yönetimi Hz. Yusuf (a.s.) peygamberimize bırakmıştır. Mısır padişahı görevinden ayrılarak Hz. Yusuf (a.s.)’a iman etmiş ve Müslüman olmuştur. Bu sırada Hz. Yusuf peygamberimize iftira atarak onun zindana atılmasına neden olan Züleyha, peygamberimizin duaları ile yeniden gençlik ve güzelliğine kavuşarak onunla evlenmiştir.

Hazret-i Yusuf Aleyhi selam, babasının ardından 23 yıl daha yaşamıştır ve O’nun na’şı Mısırlılar tarafından hazırlanan mermer bir sandık içerisine konularak Nil’e gömülmüştür. Mısır halkı Yusuf peygamberimize karşı beslemiş oldukları büyük sevgi dolayısıyla onun kendi topraklarında kalmasını istemiştir fakat daha sonrasında Hz. Musa (a.s.)’ın Yusuf’un na’şını bulduğu ve onu babasının yanına götürüp gömdüğü rivayet edilmektedir.

Hz. Yusuf Aleyhi selam Peygamberimiz Kuran’ı Kerim’de hayatı detaylı olarak işlenen peygamberlerimizden birisidir.

Yorumlar
  1. yusuf dedi ki:

    çok güzel ama daha uzun olsaydı