Netteki Blog

İpek kumaştan leke nasıl çıkarılır yöntemi nedir

28.02.2023
593
İpek kumaştan leke nasıl çıkarılır yöntemi nedir

İpek kumaştan leke nasıl çıkarılır ? İpek çok narin , hafif ve rahat bir kumaş türü olmaktadır. İpek kumaş böyle olduğu için temizlik ve bakımını yaparken çok dikkatli olmalısınız.

Kumaşınıza eğer leke bulaştı ise doğru malzemeleri seçerek uygulama yapmalısınız. Eğer değerli bir giysinize bulaştı ise ve çıkarılamayacak leke varsa o zaman kuru temizleme hizmetinden yararlanabilirsiniz.

İpekli kumaşınıza leke bulaştı ise ilk adım olarak o lekeyi kumaş üzerinden uzaklaştırmalısınız. Soğuk su ile beyaz bir bezi ıslayın ve lekeli olan bölgeye tampon uygulayarak lekeyi o bölgeden uzaklaştırmaya çalışın.

Kumaş içerisinde eğer leke varsa talk pudrası serpin ve bu pudrayı lekeli olan bölgeye iyice yedirin.

İpek kumaşınıza serpmiş olduğunuz pudranın daha iyi emilmesi için 1 gece kadar bekletin. Bekleme süresi bittiği zaman şampuan veya granül sabun ile ılık su yardımıyla yıkayabilirsiniz. Yıkama yaparken kesinlikle çitileme ve sıka gibi uygulamalar yapmayınız.

Yıkama işlemi de bitti sizler kurutma makinesi kullanmayın bunun yerine uygun bir yere asın ve kurumasını bekleyin.

ipek-kumastan-leke-nasil-cikar-gorsel

2. yöntem

İpek kumaşlar zarif ve narin bir yapıya sahip olduğundan özel bir bakım gerektirir. Çoğu leke ipek kumaştan çıkmayabilir ancak bazen anında yapılan doğru müdahaleler ile lekenin kalıcı olmaması sağlanabilir.

İpek kumaşlar için özel üretilmiş leke çıkarıcılar bulunuyor. İpek kumaşlar kullanılırken daima üzerinde bulunan yıkama talimatlarına uyulmalıdır.

Çoğu ipek kumaş elde yıkanmalı, elde yıkanamayacak durumda ise kuru temizlemeye verilmelidir. Kuru temizleme gereken hassasiyeti gösterecektir.

İpek kumaş temizliği yapılırken kesinlikle ısı kullanılmaması gerekiyor. Isı, lekenin kumaşa daha çok derinlere işlemesine sebep oluyor.

İpek Kumaştan Leke Çıkarılırken Nasıl Bir Yol İzlenmeli

İpek kumaşlarda lekenin derinlere işlememesi için anında müdahale çok önemlidir. Kumaş, dökülen maddeden bir an önce arındırılmalı.

Dökülen yiyecek ise, bir bıçak yardımı ile kurumadan kumaştan alınmalıdır. Soğuk su veya ıslatılmış bir bez ile yiyeceğin döküldüğü yere tampon yapılmalıdır.

Yağ veya kir lekesi kaldı ise pudra veya nişasta dökülerek lekenin kalıcılığı azaltılabilir. Pudra, kumaştaki yağı çekmesi için bir gece kumaşta bırakılır. Eğer gerek görülürse bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir.

Çay ve kahve lekeleri için ise suda işlenmiş sünger yeterli olabilir. Lekeye gliserin dökülüp ovularak, leke kolayca çıkartılabilir.

Kan lekelerinde ise bir bez tuzlu su karışımına batırılıp kumaşa tampon yapılarak çıkartılabilir. Ter ve makyaj lekeleri ise, damıtılmış amonyak yardımı ile çıkarılabilir.

Tüm amonyak uygulamaları yapıldıktan sonra işlem yapılan yer soğuk su ile durulanır. Durulama işlemlerinin tümünde asla sıcak su kullanılmamalıdır. Diğer oluşan çeşitli lekeler için ise özel olarak üretilen ipek temizleyici ürünleri kullanılabilir.

Lekeleri çıkarma yöntemleri uygulanmadan önce küçük bir kısımda herhangi bir tersliğe karşı denenmelidir. Kumaşa zarar vermediğine emin olmak için birkaç dakika gözlenmeli, bir sorun teşkil etmiyorsa aşamalar uygulanmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.