Netteki Blog

Hünkar beğendinin yanına ne gider ?

28.02.2023
3.109
Hünkar beğendinin yanına ne gider ?

Hünkar beğendinin yanına ne gider ?

Hünkar beğendinin yanına yakışacak mükemmel yemekleri sizler için listeliyoruz. Hünkar beğendi öyle bir yemek ki Osmanlı mutfağından günümüze gelmiş leziz yemeklerdendir. Geleneksel bir ana yemek tarifi hünkar beğendi, günümüzde de şık davetlerin , uzun aile sofraların , ramazan da iftar sofralarının en gözde tercihidir. Hem lezzeti hem de görüntüsü ile göz doldurur , damakları şenlendirir.

Bunun gibi daha fazla yemek öneri yazılarımız için tıklayabilirsiniz. 

Hünkar beğendi yanına ne yapılır ?

Bu leziz yemeğin yanında sofralarınızı şenlendirecek 7 yardımcı yemek listesini paylaşacağız.

  1.  Yoğurt Çorbası
  2. Garnitürlü Pilav
  3. Sebze Çorbası
  4. Fırında Patates
  5. Haydari
  6. Havuç Tarator
  7. Komposto

1- Yoğurt Çorbası

Hünkar beğendinin yanına hangi çorba pişirilir derseniz en ideal seçim yoğurtlu çorbalardır. Eğer yaz mevsiminde iseniz dövme yarmalı, nohutlu ,semiz otlu, taze naneli enfes bir çorba mükemmel uyum sağlar. Pilav yapmanıza gerek kalmaz sadece çorba ana yemek yeterli olacaktır. Hem olduka doyurucu hem de yaz sıcağında ana yemek önce soğuk yarmalı ayran çorbası içinizi ve damaklarınızı ferahlatır.

Eğer kış ve ya sonbahar mevsiminde iseniz ; sıcacık bol kuru naneli yayla çorbasını yapmanızı öneririz. Yayla çorbası yerine alternatif olarak haşlanmış dövme buğdayı ya da başka bir adı yarma var ise , buğdaylı yoğurt çorbası yapabilirsiniz.

2- Garnitürlü Pilav

Et yemeklerinin yanına pilav olmaz ise olmaz derseniz ve klasik şehriyeli pilavlardan sıkıldıysanız size bir kaç alternatif yemek önerimiz var. Pirinç pilavını seven bir millet olarak özellikle davet sofralarımızın ve ana yemeklerin yancısı pilav vazgeçilmez elbette. Pilavları biraz renklendirelim ve garnitürlerle süsleyerek sebze ve et uyumunu yakalayabileceğiniz risksiz bir tariftir.

Başka bir renkli pilav önerisi de Havuçlu ve derotlu pirinç pilavını önerebiliriz. Hem görüntüsü ile gözleri doldurur hem de et yemeklerin yanında midenizi rahatsız etmez.

Hünkar beğendinin yanına ne gider ?

3- Sebze Çorbası

Et yemeklerinden önce hem midenizi rahatlatır , hem de vitamin deposu olan sebze çorbalarını yapmayı tercih edebilirsiniz.  Genel olarak sebze çorbalarının temel malzemeleri ; Soğan, patates, havuç, kabak ve biberin lezzeti sıcacık bir kasede buluşması sonucu oluşur. Fakat mevsimine göre damak zevkinize uyan sebzelerle değiştirebileceğiniz tarifi yapması tamamen size kalmış.

4 – Fırında Patates

Fırın patatesin öyle bir lezzet ki dilerseniz yanına bir salata yapıp sofraya koyun ana yemek sayılır. Yada yancı yemek olarak sayılabilir. Eğer kızartmakla uğraşmadan evi kokutup , ocağı batırmadan ;  çıtır çıtır bir patates isterseniz diyeceğimiz adımları uygularsanız ulaşabilirsiniz.

  1. Patatesleri soyun , yarım parmak inceliğinde elma dilimi şeklinde doğrayın.
  2. Doğranan patatesleri tuzlu suda biraz bekletin ki nişastası aksın.
  3. Patatesleri fırına sığan en geniş en büyük tepsinize alın , yağlı kağıt serin.
  4. tepsiye aldığınız patateslerin üzerine sarımsaktozu , tuz, az karabiber, toz tatlı kırmızı biber ,kekik ve bir çay bardağından biraz az sıvıyağ ekleyin.
  5. 180 derece önceden ısıttığınız fırına patatesleri koyun , kızarınca fırından alın.

Menünüz daha zengin görünsün isterseniz patatesin yanına isteseniz haşlanmış sebze de biraz ekleyebilirsiniz.

5- Haydari

Mutfağımızın meze denince ilk akla gelenlerinden bir lezzet olan haydari !

  • Süzme yoğurt, dereotu, nane, beyaz peynir ve kuru nanenin o serin aroması kesinlikle hünkar beğendi gibi star  bir yemeğin yanına çok yakışacak, mutlaka yapmanızı öneririz.

6- Havuç Tarator

Hünkar beğendi yanına ne pişirsem sorusunun en basit ve pratik cevaplarından biridir havuç tarator. Yapımı oldukça kolaydır. Hafif sarmısaklı tadı ile efsane bir lezzettir. Süzme yoğurtla yapmanızı öneririz. Bu lezzet hem salata hem meze olarak sofrada yer alabilir.

7- Komposto

Eviniz de olan ve mevsime uygun meyve ne ise hızlıca pratik olan komposto yapabilirsiniz. Hem asitli içeçek yerine geçer , midenizi şişirmez. Ve o güzel tatlı meyve tadıyla damaklarda hoş lezzet yaratır. Kuru üzümler her zaman her yer de bulabilirsiniz ve uygun fiyatlıdır. Dilerseniz üzüm kompostosu yapabilirsiniz.

Bu lezzetli yemek önerilerimizi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun . Denerseniz yorumlarda buluşalım ! Sağlıklı günler dileriz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.