Netteki Blog

Hayvan Çiftliği Özeti Kısa

28.02.2023
4.098
Hayvan Çiftliği Özeti Kısa

Hayvan Çiftliği Özeti Kısa

Hayvan Çiftliği kitabı dünya klasiklerindendir. Kitabın verdiği mesaj, içeriği, çıkarılan dersler açısından okullarda genellikle ödev ve ya sınav konusu olabilmektedir. Özellikle felsefe derslerinin baş tacı ve ana sınav konusu olabilmektedir. Biz de bu sebepten dolayı sizlere fikir vermek açısından kitabın ana kısa bir özetini paylaşacağız. Sınavda çıkabilecek ince püf noktalara da değineceğiz elbette.

Hayvan Çiftliği eseri hakkında öncelikle biraz bilgi verelim. Kitabın yazarı George Orwell’dır. Kitap 1945 yılında ilk yayımlanmıştır. Bu kitap dünya üzerinde ki bir çok dile çevrilmiş ve satış rekoru kırmıştır. Türkçe’ye  ise bu eseri ilk olarak Halide Edip Adıvar çevirmiştir. Kitabın türü fabl. Roman da gelişen olaylar hayvanlar üzerinde ilerlemektedir.

Hayvan Çiftliği Konusu

Hayvan Çiftliği romanın konusu Rusya’nın Sosyalist devrimine iğneleyici ve sivri bir dil kullanarak ile alay edilmiştir. Kitabın yazarı George Orwell kendisi de bir sosyalisttir . Kitabın ana kahramanları hayvanlardır. Yönetim şeklini hayvanlar üzerinden eleştirir.

Konusu tam ve net olarak şudur : İngiltere’de bir çiftlikte insanların kurduğu sisteme karşı gelip ,daha eşit bir hayat için hayvanlar isyan edip başkaldırır. Eşitlikçi bir toplumu hedeflerken , çiftlikte ki domuzların bu fikirden uzaklaşıp , insanlardan bile daha da acımasız ve diktatör bir düzen kurması olayların gidişatını değiştirir. Kitaptaki hayvan karakterler aslında ülkeleri temsil eder. Hatta bu yüzden bazı ülkelerde kitap sansürlenmiştir. Ama yine de ana fikrini ortaya sunmuştur. Bu dünya klasiği eser George Orwell’ın en başarılı ve en iyi kitabı olarak kabul görmektedir.

Hayvan Çiftliği Özeti

İngiltere de bulunan bir çiftlikte Bay Jones’ın hayvanlardan sorumlu olmasına rağmen çiftliği iyi bir şekilde yönetemez ve çiftlikte ki hayvanlar bu durumdan oldukça rahatsız ve şikayetçidir. Koca Reis adında ki domuz bir rüya gördüğünü ve insanların yönetimi olmadan daha iyi bir şekilde yaşayacaklarını söyler. Daha adaletli daha eşit daha iyi şartlarda yaşamlarının devam ettireceğini söyler. Koca Reis bu fikrini söyledikten üç gün sonra ölür. Bay Jones’ta yem saatlerini artık tamamen unuttuğu için çiftlikteki hayvanlar tarafından düzensiz bir isyan başlatılır. Düzensiz ve plansız devrim çabuk sonlanmış olur bunun üstüne çiftlikte domuzlar yönetimi ele alır.

Napeleon ve Snowball adlı 2 domuz lider olarak kendilerini kabul ettirir.  Napeleon iri yarı, çok iyi konuşamayan ama otorite sahibi; Snowball ise ikna edici ,etkili konuşan ve zeki bir domuzdur. Koca Reis’in rüyası ve fikrine istinaden yedi emir ismiyle emir çıkarırlar ve tüm hayvanlarda kabul eder. Fakat iki lider domuz birbirini çekemez ve tek lider olmak için birbirleri için plan yapmaya başlarlar. Snowball elektrik üretimi için yel değirmeni yapılmasını teklif eder fakat Napeleon’un köpekleri tarafından çiftlikten sürülür. Ancak yel değirmeni yapma çalışması devam eder.  Napeleon başta savunmadığı  yel değirmeni yapmak düşüncesinin kendisine ait olduğunu Snowball’u çiftlikten göndermek için böyle söylediğini iddia ederek hayvanları inandırır.

Bu olaylar yaşanırken bir yandan da domuzlar  devrimden uzaklaşılmıştır. Sürekli yatıp iş yaptırıp ama kendileri iş yapmadıkları için ve sürekli yattıkları için gittikçe şişmanlamış ve kilo almışlardır. diğer hayvanlara vaat edilen çok yem az çalışma saati fikri ise tam tersine dönmüştür. Diğer hayvanlar çok çalışıp az yem yemeye ve açlıktan ölmeye başlamışlardır. Buna benzer bir çok vaka ve yasa ,kararlar ve yasaklar duyuru edilirken bir gün çiftliğe yabancı hayvanlar saldırır.

Yel değirmenine zarar verirler. Çiftlikteki bütün hayvanlar yaralanır ve hatta bazıları ölmüştür.Bir tüfek sesi duyuluyor yaralı bir hayvan yanındaki bir domuza: “Neden tüfek atılıyor” diye sorar. Domuz: “Zaferimizi kutlamak için “der. Yaralı hayvan; “Hangi zafer” diye sorar şaşkınlık içerisinde ,Domuz; ” düşmanı topraklarımızdan kovduk” der. Yaralı hayvan emek vererek iki yıl da yaptıkları değirmeni yok ettiklerini söyler , Domuz ise yine yapabileceklerini söyler ve kendine madalya takıp zafer kutlaması yapıp diğer hayvanları da buna inandırır.

Çiftlik ilkelerinin yazılı olduğu duvarda , yasalar değişmiştir domuzları el üstünde tutan ilkelere karşı, çiftlikte ki hayvanlar “Bütün hayvanlar eşittir” ilkesini hatırlayıp, “bu nasıl eşitlik” diye kendi kendilerine söylenmeye adım atar. Duvardaki yazılar yeniden değişir ve “Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar ötekilerden daha çok eşittir.”

Hayvan Çiftliği Özeti Kısa

Hayvan Çiftliği Karakterleri

Napoleon : Çiftliğin büyük lideri ve hayvanlar içinde en kudretlisi.

Snowball : Napoleon dan sonra gelen hayvanları etkileyen 2. domuzdur. Hayvanlar için kahramanca mücadele eder ancak köpekler tarafından çiftlikten sürülür.

Squealer :  3 domuzdan biridir. Harika  bir konuşmacı ve tüm hayvanlar onu dinler. Ne zaman kurallardan biri değiştirilecek olsa, bunun her şeyin daha iyi olması için gerekli olduğunu söylerdi. Çiftlikte ki diğer hayvanları her şeye ikna edebilir bir konuşma yetisine sahiptir. Sürekli yalan söyler

Boxer : Çiftlikte en çok çalışanlardan biridir. Akıllı denilmeyecek bir atdır. Napoleon ne dediyse inandı.

Clover : Dişi bir at. Clover asla yakınmaz. Boksör için endişelenir ve onun hastalanacak kadar çok çalışmasını önlemeye çalışır.

Yaşlı Benjamin : Az konuşan yaşlı ve inatçı bir eşek. Çiftlikte olup bitenlerle çok ilgilendiği söylenemez.

Moses : Kargadır. Hayvanlara, öldüklerinde gidecekleri ve hayal ürünü bir yer olan Şeker Kaplı Dağlar’dan bahsedip durur. Bir ajan ve çok akıllı bir konuşmacı aynı zamanda

Mollie : Çiftliğin ana karakterlerinden biri. Önemi, yeni çiftlik düzenine muhalif olmasından kaynaklanmaktadır.

Muriel : Clover için kuralları okuyan, bilgili bir keçi.

Jones : Kitabın başında çiftliğin sahibidir. Çok fazla alkol ve sigara içer. O kadar çok içer ki, hayvanlara bakmayı unutur.

Köpekler : Her türlü kovuşturma ve uzaklaştırma işinde onlar kullanılır. Pek konuşmazlar, ama etkilidirler. Napoleon onları kurnazca kullanır:

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.