Netteki Blog

Nükleer Enerjinin Zararları Maddeler Halinde

28.02.2023
518
Nükleer Enerjinin Zararları Maddeler Halinde

Son zamanlarda çokça tartışılmıştı nükleer enerji. Ancak tam olarak nedir ya da nasıl üretilir olarak değil zararlı mı yararlı mı olarak süren bir tartışmaydı.

Nükleer enerji denilen santrallerde Doğada çok az bulunan ve kullanılabilir hale gelmesi için birçok işlemden geçmesi gereken Uranyum elementinin bir izotopu kullanılır.

Temel olarak bu Uranyum atomunun çekirdeğine bir Nötron demeti gönderilir. Böylece atom çekirdeği parçalanır ve açığa büyük miktarda enerji ve yan ürün olan elementler çıkar. İşte tartışmalar da tam olarak buradan çıkıyor.

Bu işlem sonucunda yan ürün olarak ortaya çıkan radyoaktif elementlerin dışında radyoaktif atıklar da ortaya çıkar.

Hatta nükleer silah yapımında bile kullanılabilen bu atıklar suyla, havayla bile taşınabiliyor. Bu atıklar doğru şekilde saklanmalıdır. Küçük bir sızıntı bile büyük çevre felaketlerine neden olabilir.

Nükleer santrallerin çevresinde yaşayanlar için genel olarak görülen kusma, bulantı, halsizlik ya da ani saç dökülmesi gibi belirtiler genelde nükleer sızıntı sonrasında oluşur.

Yakın tarihte Fukushima ve Çernobil santrallerindeki kazalar ne kadar önlem alınırsa alınsın yine de bir kaza riski olduğunu gösterir.

Ayrıca nükleer reaksiyonlar sonucunda açığa çıkan diğer yan ürün olan Plütonyum, doğada tek başına bulunmaz. Bu element aynı zamanda doğaya da zarar verir ve nükleer silah yapımında kullanılır.

Kaldı ki diğer radyoaktif atıkların zararsız hale gelmeleri yaklaşık 10 bin yıl sürer ve bu süre içinde bunların herhangi bir terör saldırısından korunması için çok uzun süre ve çok ciddi boyutlarda güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Ayrıca santraller gibi nükleer atık depolarının da doğal afetlerden korunması gerekir. En küçük bir sızıntıda bile nükleer atıklar yüzünden kusurlu doğumlar meydana gelir. Ki bu da o bireylerin ve ailelerinin uzun süre acı çekmesi demektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.