Netteki Blog

Evren nedir nasıl oluşur kısaca özet ve hakkında bigi

28.02.2023
479
Evren nedir nasıl oluşur kısaca özet ve hakkında bigi

Evrenin Yaradılışı ve Yapısı
Birçok bilim insanı evrenin oluşumuyla ilgili tarih boyunca birçok değişik görüşler ortaya atmışlardır.Bütün diğer gezegenleri ve uzay boşluğundaki her şeyi kapsayan evrenin ucu bucağı yoktur.

Ne kadar büyük olduğu konusunda da herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Her şeyin oluşum süreci olduğu gibi evrenin de bir oluşum süreci vardır.

Evren (kainat); uzayda bulunan madde, enerji ve boşluğu kapsar. Kara delikler, gezegenler, galaksiler gibi gördüğümüz veya görmediğimiz her şey evreni oluşturur. Dünyamız da evrende bulunan bir gezegendir.

Eskide yaşayan insanlar dünyanın merkezi olan yani dünya merkezli bir evren olduğuna inanıyorlardı.

Yani bütün gök cisimleri dünyanın etrafında dönmekteydi. Bilimsel alanda yapılan çalışmalar bu görüşün yanlış olduğunu açıkladı.

Dünyanın Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu ve güneş sistemi gibi milyarlarca sistemin bulunduğunu kanıtlandı.

Evrenin oluşumu; 10-15 milyar yıl öncesine tekabül eden bir zaman sürecindedir. Büyük patlama (Bing Bang) görüşü evrenin bir başlangıcı olduğunu savunmaktadır.

Bu görüşe göre evren büyük bir patlama sonucu oluşmuş ve sınırları genişlemiştir. Genişlemeye de devam etmektedir.

Büyük patlama teorisi 1927 yılında Georges Lemaitre tarafından ortaya atılmıştır. Bu patlamaya göre evren 13,7 milyar yıl öncesinde oluşmuştur. Sıcaklığı artan çok yoğun bir kütle patlayarak etrafa saçılmıştır.

Saçılan maddeler ise uzayda bulunan yıldızları ve gezegenleri oluşturmuştur. Dünyamız da bu şekilde oluşmuştur.Bu patlama sonucunda uzaya 100 milyar derecede bir elektron, proton, nötron ve radyant enerji yayılmıştır.

Evren’in büyük bir bölümü elektromanyetik dalgalarla yayılan elektron, enerji son derece hafif olan parçacıklardan oluşan nötronlardan meydana gelmiştir. Daha sonra proton ve nötronlar da oluşmaya başlamıştır.

Newton’un Evren Görüşü ise; hareketsiz ve sabit bir evren olduğudur. 1600’lü yıllarda ortaya atılan bu görüşe göre evrenin başlangıcı yoktur.

Sonsuzdan beri evren vardır ve sonsuza kadar da bu haliyle kalacaktır. Günümüzde ise bu görüş kabul edilmemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.