Netteki Blog

Mantarların İnsan Yaşamındaki Önemi Özet

28.02.2023
244
Mantarların İnsan Yaşamındaki Önemi Özet

Mantarların İnsan Yaşamındaki Önemi
İnsanlık tarihi sürecinde oldukça önemli bir yere sahip olan mantarlar ekosistemin en olmazsa olmaz parçalarından biridir.

2 milyar yıldır bitkileri ve bazı hayvansal yapıları mantarlar çürütmektedir. Ayrıca işe yarar bazı elementlerin serbest kalması da yine mantarlar sayesinde olmaktadır.

Orman ekosistemleri incelendiği zaman mantarların karbonhidrat salınımına sahip olduğu bilinir.

Toprağın da bitkinin yetişmesi için daha verimli olmasını sağlayan mantarlar, insanların tarımsal faaliyetleri daha kolay işleyebilmesine dolaylı olarak yardımcı olur.

Genelde nemli yerlerde üreyen bu bitki bazı ülke yemeklerinde de çok sık kullanılmaktadır.

Bilhassa Uzak Doğu’da mantarın hemen hemen her yemekte yer aldığını görebilirsiniz. 1.500.000 çeşidi olmasına rağmen bunlardan bazıları zehirli bazıları da yenilebilir mantarlardır.

Düşük kalorili bir besin olmasına rağmen B vitamini yönünden çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. her gün 100 gram mantar yemek insanın metabolizmasını yüksek oranda çalıştırmaya yardımcı olacaktır. taze mantarlarda D vitamini de görülür.

Yenilemez olan zehirli mantarlarda ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Bazı zehirli mantarlar antibiyotik ve antivirüs içerikli ilaçların yapımında kullanılabilir.

Çürümede aktif olmaları insan yaşamını dolaylı yoldan büyük ölçüde etkileyen bir özelliktir. Organik artıkların çürümesi, ekosistemin dengeli olarak devam etmesini sağlamaktadır.

Fazla sayıda olması ve çeşidinin çok olmasından dolayı doğada görülen her mantar türünün koparılıp yenmemesi gerekir.

Çünkü sizizehirleyebilecek mantarın zehirinin vücudunuzdan atılabilmesi için aynısının bulunarak panzehirinin yapılmasına gerek vardır.

Fakat mantarın türünün belirlenmesi ve aynısının bulunması son derece güç olduğundan, genelde çiftliklerde üretilen kültür mantarları yemeklerde tercih edilir ve marketler satılır.

Doğada yetişen bazı mantarların ağaç köklerine ve bitkilere zarar verdiği de bilinmektedir. bu tip mantarlarla başa çıkma yöntemini çiftçiler bilmekte ve uygulamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.