Netteki Blog

Ölen Kişi Mezarda İlk Ne Yaşar?

28.02.2023
517
Ölen Kişi Mezarda İlk Ne Yaşar?

İslam dinine göre, ölen kişinin defnedilmesinin ardından, burada geçireceği ilk gece kabir gecesi olarak bilinmektedir.

Bu konuda bazı Hadisler bulunmaktadır ve ölen kişinin bazı aşamalar ile sınava maruz kalacağı söylenmektedir.

Söylenen diğer bir bilgi ise ölen kişinin ilk saatlerini, hatta günlerini berzah adı verilen bir alemde geçirecek olmasına karşın aynı zamanda kendi bedeninin yanında yer almasıdır. Anlamını bilmeyenler içim berzah: ölen ruhların gitmekte olduğu bir alemdir.

Ölen kişilerin burada kıyamete kadar kaldıkları söylenmektedir. Bu nedenle berzah hayatı,cehennem ile cennete gidene kadar yapacağınız bir yolculuk olarak da adlandırılmaktadır.

İlk olarak ölen kişinin yanına yani kabire Ruman adı verilen bir melek gelecektir. Bu meleğin geliş amacı amel defterini oluşturmaktır.

Ruman adlı meleğin ardından Nekir ile Münker adı verilen iki melek daha ziyaret için kabre gelecektir. Bu melekler aynı zamanda Beşir ile Mübeşşir olarak da bilinmektedir.

Bu iki melek, ölen kişiyi sorguya çekeceklerdir. Bu sorgu ise elbette inançlarıyla ve dünya hayatında yaptıkları ile ilgilidir. En azından böyle bilinmektedir.

Buradan ortaya ölen kişinin dünya hayatında yaptığı ibadetlerin ve iyiliklerin çıktığı söylenmektedir.Tüm bu iyilikler ve ibadetler kişinin etrafında belirerek, sorgusunu kolaylaştırır.

Melekler ibadet ve iyilikler haricinde Allah için yapılan imanı ve peygamberi de sorarlar. Burada bahsedilen bir diğer husus ise, dünya hayatı iyi geçen bir kişinin bu sorulara cevap verebilecek olmasıdır.

Ancak oldukça kötü bir hayat geçiren kişinin, sorulan sorulara cevap veremeyeceği söylenmektedir.

Ölen kişi için bu nedenle sadaka verilmesi veya namaz kılınması önerilmektedir. Bunları yapmanız ölü kişinin yaşayacağı ilk gecede kendini daha iyi hissetmesi için önerilir. Ayrıca bu gece yaşanacak olan zorluklar da büyük bir ölçüde hafifleyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.