Netteki Blog

mevlana kimdir kısaca hayatı özeti

28.02.2023
388
mevlana kimdir kısaca hayatı özeti

Mevlana Celaleddin-i Rumi
   Mevlana Celaleddin-i Rumi bugün Afganistan sınırları içinde bulunan Horasan Ülkesi’nin Belh isimli bir şehrinde doğmuştur.

Mesnevi ve Divan-ı Kebir gibi önemli eserler bırakmıştır. Hoşgörüyü, insana değer vermeyi öğretmeye çalışmış; onun ekolünde birçok insanın hayat görüşü değişmiş ve şekillenmiştir. Mevlana Celaleddin-i Rumi en büyük Türk alimlerinden biridir.

Annesi ve babası varlıklı ve tanınmış insanlar olan Mevlana’nın anesi Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Babası ise şehrin ileri gelenlerinden biridir.

Babası ‘’bilginlerin Sultanı’’ unvanı sahibi Hüseyin Hatibi oğlu Baheaddin Veled’dir. Mevlana ve ailesi Moğol istilası nedeniyle yaşadıkları Belh’ten ayrılmak zorunda kalmış, birçok şehir değiştirmiştir.

İlk önce Nişabur Kenti’ne giden aile daha sonra Kabe’ye Hac görevini yerine getirmeye gitmiş; oradan da birçok Anadolu şehrini dolaştıktan sonra Emir Musa’nın yaptırdığı Karaman’daki medreseye yerleşmişler.

Burada 7 sene boyunca hayatını sürdüren Mevlana Şerafeddin Lala’nın kızı Gevher Hatun’la evlenmiş ve iki erkek çocuk sahibi olmuştur.

Bu evlilikten senler sonra Gevher Hatun’u kaybeden Mevlana Kerra Hatun isimli biriyle bir evlilik daha yapıp 2 erkek 1 kız çocuğa daha sahip olmuştur.

O dönem hükümdar olan Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı Aleaddin Keykubat Mevlana’nın alim babası ve ailesini Konya’ya çağırdı.

Daveti kabul eden ve Altunapa Medresesine yerleşen aile burada yaşamaya başladı. Mevlana’nın babası vefat edince artık bir din bilgini ve alim olan Mevlana’nın etrafında muridler toplanmaya ve her vaazında medrese dolup taşmaya başladı.

Mevlana’nın gönlünü en iyi anladığını düşündüğü yakın dostu Şems ile 1244 yılında tanıştı. Mutlak kemale vardığını düşündüğü, yüzünde Tanrı nurları gördüğü Şems’in ani ölümü ile dostlukları kısa sürdü ve Mevlana inzivaya çekildi. Sonraları Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi Şems’in yerini doldurmaya çalışan gönül dostları oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.