Netteki Blog

Çivi Batmasına Ne İyi Gelir?

28.02.2023
703
Çivi Batmasına Ne İyi Gelir?

Çivi batmasına ne iyi gelir? Özellikle inşaat alanlarında sıkça rastlanan çiviler günlük hayatta birçok malzemede bulunması nedeniyle sürekli olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sivri yapıları nedeniyle fark edilmediklerini de vücuda batarak saplanabilmektedirler. Özellikle ince yapıları nedeniyle yere düştüklerinde fark edilmeyen çiviler birçok kişinin sıklıkla ayağına batması ile sonuçlanmaktadır.

Bu durumda çivinin paslı veya paslı olmaması oldukça önemlidir çünkü paslı çiviler kişi de tetanosa neden olabilmekte ve tetanos ölümcül olabilmektedir. Bu durumda doğrudan bir sağlık kuruluşuna başvurarak tetanos aşısı olmak gerekmektedir.

Çivi Batmasına Ne İyi Gelir?

Kişiler çivi batması ile karşı karşıya geldiklerinde çivi batmasına ne iyi gelir? Sorusu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu bağlamda çivi batan kişinin yapması gereken belli başlı bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar şöyledir;

  • İlk olarak çivinin etrafına elle temas etmeden temizlemek için birtakım maddeler sürülmemelidir.
  • Bu noktada özellikle çivi derine battıysa yerinden oynatılması önemlidir.
  • Ancak çivi çıkartılabilir bir noktada ise hemen çıkartılmalı ve o bölgedeki kan yara tahrip edilmeden atılmalıdır.
  • Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna giderek tetanos iğnesi olmalı ve yaranın yerine pansuman yapılması gerekmektedir.

Çivi Batması ve Tetanos Belirtileri

Çivi batması ve tetanos belirtileri oldukça önemlidir. Çünkü tetanos kişide oldukça olumsuz yan etkilere sebep olabilmektedir. Hatta önlem alınmadığı takdirde bu durum ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Tetanos toprakta üreyen bakterilerin vücuda girmesiyle ortaya çıkmaktadır. Tetanos kişide kolayca kendini belli eden bir durum değildir. Bu durum yavaş yavaş ortaya çıkması nedeniyle vücuda girdikten yaklaşık olarak 3 hafta sonra kendini belli etmeye başlar. Tetanos belirtileri arasında en sık görülenler şöyledir;

Çivi Batmasına Ne İyi Gelir?

  • Endişe,
  • Huysuzluk,
  • Devamlı olarak rahatsızlık durumu,
  • Çene kasılması ve kas sertleşmesi,
  • Yüz kaslarında ani spazmlar

Gibi semptomlar göstermektedir.

Tetanos Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Tetanos önleme yöntemleri içerisinde en çok koruyucuya sahip olan yöntem tetanos aşısı uygulamasıdır. Paslı bir metal ile temas halinde vurulan tetanos bir kere yapılmakta ancak önlem amaçlı uygulanan tetanos aşısı 3 doz halinde yapılmaktadır. Böylece tetanos aşısının hem koruyucu olmakta hem de uzun süreli olmaktadır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.