Netteki Blog

Yorkshire Terrier Bakımı nasıl yapılır

28.02.2023
434
Yorkshire Terrier Bakımı nasıl yapılır

Yumuşacık ve uzun tüyleriyle dikkat çeken Yorkshire Terrier, oldukça ilgi çeken bir ırktır. İpeksi olan tüyleri başından başlayıp sırt çizgisi boyunca taranmış gibi iyi yana ayrılır.

Boyutları küçük, bakışları sevimli ve heyecanlı, burunları ortalama uzunluktadır. Kulakları yarı dik veya dik olur. Oldukça sevimli bir görünüşleri vardır. Tam bir şov ırkı olan Yorkshire Terrier birçok güzellik yarışmasında da boy gösterirler.

Kısacık boyundan beklenmeyen bir cesaretleri vardır. Her daim bir bela arayışı içerisinde olurlar. Bakımı sırasında oldukça enerji harcatacak bir köpektir.

Hiç bilmediği maceralara atılmaya her zaman hazırdır. Onunla ilgilenen kişilere ve sahibine karşı oldukça sadık ve sevgi doludur.

Yabancı kişilere karşı bazen mesafeli davranabilirler. Eğitime oldukça yatkın olmalarına rağmen bazen inatçılık yaparak sıkıntı yaratabilirler.

Bu sıkıntı çok kolay aşılabilecek bir problemdir. Diğer evcil hayvanlara ve diğer köpeklere karşı biraz saldırgan olabilirler.

Havlamayı çok severler fakat gerekli eğitim ve bakım yapıldığı takdirde bu problem de kolayca aşılacaktır. Eğitime olan yatkınlıkları onları mükemmel bir bekçi köpeği veya ev köpeği yapabilir.

Ortalama ömürleri 14-16 yıldır. Erkekler ve dişiler 3-4 Kg civarında olur. Yerden yükseklikleri ise 15-17,5 cm arasındadır.

Evdeki Rutin Bakımları Nasıldır?

Yorkshire Terrier ırkı apartmanda beslenmeye uygundur. Evde oldukça aktif olan bu köpek, fazla egzersize ihtiyaç duymaz.

Yinede günlük olarak yürüyüşe çıkarılması gerekir. Oyun oynamak gerekli olan egzersiz ihtiyacını karşılayacak fakat yine de yürüyüşün yerini tutmayacaktır. Eğer köpeğiniz evin içerisinde hızlı bir şekilde dolaşıyorsa yürüyüşe ihtiyacı var demektir.

Soğuğa karşı oldukça hassastırlar. Ilık yerleri genelde severler. Tüyleri nedeniyle bakımı zor olsa da tüylerinin her gün taranması gerekir.

Onları günlük olarak taramanız ona daha yakın olduğunuzu hissettireceği gibi aranızda iyi bir bağ kurmanıza da yardımcı olacaktır.

ayrıca tüylerinin temiz olması ve genel sağlığı için haftada bir sefer banyo yaptırılması gerekir. Tüyleri çok uzadığı zaman da kat kat kesilip tüylerinin düz durması sağlanabilir. Başında bulunan tüyler toka yardımıyla toplanabilir.

Tırnakları yuvarlaktır ve hızlı uzar. Tırnakların aşırı uzaması patilerde yarılma ve çatlama yapabileceğinden tırnakları çok uzamadan önce düzenli bir şekilde kısaltılmalıdır.

Kulaklarının hassas olmasından ötürü haftada bir yapılan banyodan sonra kulakları ıslak bir bez yardımıyla yüzeysel olarak temizlenebilir. Kulak içini dolduran tüylerin de dikkatli bir biçimde kesilmesi gerekir.

Dişleri küçük birer inci tanesi gibi dizilmiştir ve bembeyazdır. Kolaylıkla diş kaybı yaşayabilirler. Dişleri çürüklerden uzak tutmak için düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir. Er ne kadar enerjik olsalar da bacaklarının kısa olmasından ötürü uzun yol yürümeye dayanamazlar.

Yorkshire Terrier Eğitimi Nasıldır?

5. haftalarına kadar kendilerini ancak toplarlar ve dünyayı keşfetmeye başlarlar. 8. Haftanın sonunda sahip edinilmeye uygun hale gelirler.

12. ve 13. haftaya kadar olan eğitimleri onun yaşamı boyunca göstereceği bütün davranışları etkiler. 8-13 haftaları arasında ona neyi neden yapacağını basit bir şekilde göstermeniz gerekir.

Gösterdiğiniz şeyi öğrenene kadar tekrar tekrar yapmanız gerekebilir. Eğitim süresi boyunca güleryüzlü, sabırlı ve sevecen olmanız işinizi daha çok kolaylaştıracaktır.

Onların eğitimini etkileyen en önemli faktörler arasında ses düzeyiniz gelir. Söylemiş olduğunuz bir komutu en fazla 15-20 kere söylediğinizde kavrayabilme yetenekleri vardır.

Eğer emir verici bir konut kullanıyorsanız ses tonunuz normal ses seviyenizin biraz üzerinde olmalıdır. Yüksek sesle komut vermek onları korkutabilir.

Bu da değişik tavırlar sergilemesine zemin oluşturur. Sizin duygu düzeyinizi anlayabilme özelliği olduğundan kızdığınız bir şeyi kolaylıkla anlayabilirler.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.