Netteki Blog

Yeşilay Haftası İle İlgili Yazı

28.02.2023
407
Yeşilay Haftası İle İlgili Yazı

Alkollü içki ve uyuşturucunun insan sağlığına verdiği zararlarına karşı bir grup vatandaş tarafından 05 Mart 1920 tarihinde dernek kurulmuştur.

Derneğin kuruluş tarihlerini içine alan 01-07 Mart tarihlerinde ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanmaya başlamıştır.

Yeşilay Haftasında alkolün ve uyuşturucu maddelerin zararları hakkında kişiye ve aile yapısına verdiği zararlar anlatılır.

Yeşilay Haftası kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında yapılan etkinliklerde her yaştan kişinin bilgilenmesi konusunda çalışmalar yapılır.

Hilal-i Ahdar adıyla kurulan dernek daha sonra Yeşilay olarak değiştirilmiş ve haftanın amacında toplumun bağımlılık konusunda duyarlılık düzeyini arttırmak hedeflenmiştir.

Yeşilay Haftası Neden Kutlanır?

Yeşilay, Sigara, alkollü içki ve uyuşturucu gibi alışkanlıklarla mücadele eden ve zararlı alışkanlıklardan halkın ve özellikle gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla hizmet veren kurumdur.

Kamuya Yararlı Cemiyetler arasında bulunan kurum, ülkemiz çapında faaliyet gösterir. Yeşilay Kurumu 19 Eylül 1934 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla kamuya yararlı cemiyetler arasına alınmıştır.

Yeşilay’ın yaptığı çalışmalarda gönüllü halk kuruluşu ve yapısı itibariyle bir dokümantasyon ve arşiv merkezi olarak hizmet verir.

Dokümantasyon kendi konularına ait belge, haberlerin değerlendirilmesidir. Arşiv ise konuyla ilgili belgelerin ve haberlerin tasnif edilerek saklandığı yerdir.

Kurumun hazırladıkları bilgileri ve bülten, broşür, kitap, kaset, bildiri, afiş, yazılı başvuru, rapor gibi dokumanlar kamuya, ilgili makam ve kuruluşlara sunulur.

Halkımız için yetkili özel ve resmi kuruluşlara gerekli önlemlerin alınması için uyarı ve önerilerde bulunulur.

Dünyada sadece sigaradan yaklaşık 5 milyon insan ve ülkemizde ise yaklaşık 100 bin vatandaşımız hayatını kaybetmektedir.

Halkımızın bilinçlenmesi adına hizmet eden kurum özellikle Yeşilay Haftası kapsamında, çalışmalarında alkol, tütün ve uyuşturucu bağımlılığın sağlığa verdiği zararlar hakkında bilgilendirme yaparlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.