Netteki Blog

Konut Kredisi İçin Ekspertiz Ne Demektir?

28.02.2023
244
Konut Kredisi İçin Ekspertiz Ne Demektir?

Ekspertiz kelime anlamı itibariyle bir menkul veya bir gayrimenkulün değerinin yani kıymet bedelinin belirlenmesidir. Özellikle gayrimenkullerde aktif kullanımda 3 farklı değer söz konusudur. Bu değerler raiç bedel yani gayrimenkulün piyasadaki satış bedeli, emlak vergisine esas raiç bedel (piyasa fiyatlarının altında devlet tarafından belirlenmiş taban bedeli ifade eder) ekspertiz raici olmak üzere gruplanır.

Fiyat Belirlemede Etkili Rol Oynayan Etmenler
Konut kredilerinde banka tarafından anlaşmalı bir şirkete yaptırılan ekspertizler raiç bedellerle farklılık gösterebilir.

Bu ekspertizler yapılırken konutun bulunduğu lokasyon, okul, sağlık kuruluşları, ulaşım ve alışveriş merkezlerine mesafelerin dikkate alındığı, binanın yaşının önemli olduğu, inşaatın betonarme, ahşap, kagir vb. inşaa niteliklerinin, konutun cephesi, katı, asansörünün olup olmadığı gibi niteliklerin fiyatı etkilediği nitelikli bir değerlendirmeyi ifade eder.

Ekspertiz fiyatı belirlenirken baz alınan fiyatlar kredi talebinde bulunduğunuz yılın inşaat maliyet birim fiyatı ve almak istediğiniz konutun bulunduğu lokasyonda satılmış olan son 3 konutun satış fiyatı ve bölge emlak ofislerinden alınan aktif satış değerleri bir araya getirilerek bina yaşları ve satılabilirlikleri dikkate alınarak oluşturulur.

Bu ekspertiz bedelleri bankadan kullanabileceğiniz konut kredisinin tutarında dikkate alınır. Bankalar konut kredisini değerlendirirken yapılmış olan ekspertiz değeri üzerinden 75% ‘i – 80%’i üzerinden kredi oranınızı belirler.

Ekspertiz Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Yapılan ekspertiz raporlarının geçerlilik süreleri 6 ay ile sınırlıdır. Bankalar yapılan ekspertizler için kredi kullanacak müşterisinden bu işlem parasını talep ederler.

Ekspertiz ücreti her banka tarafından alınır ve ekspertiz yapılan gayrimenkulün bulunduğu adresin yerine göre değişebilir. Bankaların ekspertiz ücreti alması yasal bir uygulamadır. Bankalardan ekspertiz ücretinin iade edilmesini talep edemezsiniz.

Onaylanan konut kredisini kullanmaktan vazgeçmeniz durumunda yapılan ekspertizin ücretini bankaya ödemekle mükellef kabul edileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

Alacağınız konut için daha önceden yapılmış ve 6 ay süresini aşmamış bir ekspertiz raporu satıcıda mevcut ise bankanızla görüşerek aynı ekspertiz raporunun kullanılmasını talep edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.