Netteki Blog

Sıkıntı Anında Okunacak Dualar

28.02.2023
311
Sıkıntı Anında Okunacak Dualar

Üzerinizdeki sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunmalıdır? Sıkıntı anında okunacak dualar hangileridir? Peygamberimizin sıkıntı duaları nelerdir? Sıkıntıdan kurtulabilmek için Peygamberimiz tarafından tavsiye edilen sıkıntı anında okunan dualar hakkında oluşturmuş olduğumuz bu yazımızda sizlerin sıkıntıdan kurtulabilmek için okuyabileceğiniz duaları Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamları eşliğinde paylaşacağız.

İnsan hayatının herhangi bir döneminde bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir. Uğramış olduğu her türlü sıkıntı, keder, bela ya da musibet karşısında bir olan Allah’a sığınmalı ve Rabbine dua etmelidir. Kendisi için, sıkıntılarının bir son bulması için Allah’tan hayırlı olanı dilemelidir. Başındaki bela ve musibetlerin defedilmesi için yalnızca Allah’a duada bulunmalıdır. Peygamber efendimizin tavsiyelerini de dikkate alarak bir olan Rabbine sığınmalıdır.

Sıkıntı Anında Okunacak Dualar

Peygamberimizin Sıkıntı Duaları

Kur’an’da, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) başta olmak üzere bir olan Allah’a inanan dostlarımız için karşı karşıya kaldıkları sıkıntı ve belalara karşı dualar tavsiye edilmiştir. İnsan, her türlü sorunun üstesinden gelebilmek için elinden geleni yapmalı ve Allah’a (c.c) dua etmelidir. “Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/153, 155)

Bir imtihan için gelmiş olduğumuz bu dünyada zaman zaman karşı karşıya kaldığımız, bazense içten içten gözümüzde büyüterek bir dert haline getirdiğimiz konular sizi bunaltabilir. Yaşamış olduğunuz bu bunalım durumu sizi ağır bir sıkıntı ve üzüntü haline sokacaktır. Yaşamış olduğunuz bu sıkıntıları hafifletmek ve üzerinizdeki ağırlığını azaltmak için dualara yönelebilirsiniz. Peygamberimizin sıkıntı duaları hangileridir? Dertten ve sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunmalıdır?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadis-i şerifine baktığımızda “Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.” (Buharî, Mardâ,1; Müslim, Bir, 5) gözümüzde şer olarak görünen durumların aslında hayırlı bir sonuç doğurabileceği anlaşılmaktadır. Bu nedenle Allah (c.c) tarafından sınanmış olduğumuz bu durumlar karşısında bir an bile olsa isyan etmemeliyiz. Aksine bir olan Allah (c.c)’ye olan inancımıza daha sıkı sarılmalı ve tüm dert & sıkıntılarımıza karşı sabırlı bir şekilde durarak dualarımızı eksik etmemeliyiz.

Kuran-ı Kerim’de yer alan Bakara Suresi içerisinde yer alan şu cümleler aklınızdan çıkmamalı; “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) ayeti herkesin kendi gücüne göre bir yükümlülük karşısında olacağı anlaşılmaktadır. Dünyada karşımıza çıkmış tüm sıkıntı ve dertlere karşı insanoğlu sabretmeli ve imtihanında başarıya ulaşmalıdır. Elbette tüm bu sıkıntıların yaşamını ve inancını etkilemesine izin vermemeli, insan kendisine huzur verecek dua ve ayetleri okumalıdır. Bu dualara en güzel örnek ise Peygamberimizin sıkıntı duaları şeklinde gösterilebilir. Peki, sıkıntı anında okunacak dualar nelerdir, hangileridir?

Sıkıntı Anında Okunan Dualar

Sıkıntı anında okunan dualar iç huzura erişmeniz ve başınızdaki tüm dertlere karşı dimdik ayakta durmanızı kolaylaştıran, karşılaştığınız bu imtihandan başarıyla ayrılmanızı sağlayacak en temel şeydir. Bu duaların neler olduğunu merak ettiğinizi biliyoruz dilerseniz daha fazla beklemeden hemen bunlara bir göz atalım.

                Sıkıntı Anında Okunacak Dualar – İnşirah Suresi

insirah suresi

İnşirah Suresi – Arapçası

                İnşirah Suresi Okunuşu

Bismillâhirrahmanirrahim

  1. Elem neşrah leke sadrek.
  2. Ve vada’nâ anke vizrek.
  3. Ellezi enkada zahrek.
  4. Ve refa’nâ leke zikrek.
  5. Feinne me’al’usri yusrâ.
  6. İnne me’al’usri yusrâ.
  7. Feizâ ferağte fensab.
  8. Ve ila Rabbike ferğab.

                İnşirah Suresi Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

  1. (Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
  2. Üzerinden kaldırmadık mı?
  3. Belini büken yükünü.
  4. Senin şânını yükseltmedik mi?
  5. Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
  6. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
  7. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
  8. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.

                Peygamberimizin Sıkıntı Duaları – Tavsiyesi

Peygamber Efendimiz tarafından Hz. Ali (r.a)’ya tavsiye edilen dua.

Hz. Ali (r.a) şöyle der; “Resûlullah Efendimiz, başıma bir sıkıntı geldiğinde bana şöyle demeyi öğrettiler;”

Peygamberimizin Sıkıntı Duaları

Peygamberimizin Sıkıntı Duaları – Arapçası

                Duanın Okunuşu

“Lâ ilâhe illâllâhül halimül kerimü sübhanellahi ve tebarekellahû rabbül-‘arşil-‘azîm vel hamdûlillahi rabbil alemin.”

                Duanın Türkçe Anlamı

Halîm ve Kerîm olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yüce Arş’ın Rabbi olan Allah’ı her türlü noksan sıfatlardan tenzîh ederim, O ne yüce bir varlıktır. Hamd, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.” (Ahmed, I, 91, 92, 94)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.