Netteki Blog

Metro makinisti ne kadar maaş alır ?

28.02.2023
760
Metro makinisti ne kadar maaş alır ?

Metro Makinisti Ne Kadar Maaş Alır?

Metro makinisti ne kadar maaş alır? Metro makinisti, ya da diğer adıyla Vatman, yolcuları güvenli bir şekilde bir duraktan bir sonraki durağa götürebilecek, ulaşım hizmeti verecek kişilerdir. Metro makinisti olmak için, ilgili üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini başarıyla tamamlamış olmak gerekmektedir. Metro makinistleri çoğunlukla devlet kadrosunda çalışmaktadırlar. Peki devlet kadrolarında kendine yer bulabilen makinistler ne kadar maaş ile çalışır? Metro makinisti ne kadar maaş alır?

Metro Makinistliği Nedir?

Bildiğiniz gibi metro, yer altından veya üstünden giden, ilçeler ve mahalleler arası ulaşımı sağlayan bir demiryolu aracıdır. Metro makinistleri de bu metroları süren kişilerdir. Metro makinistlerinin, bu mesleği yapabilmek için gerekliği eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Sonrasında, devlet kadrosunda işe girebilmek için, çeşitli sınavlardan geçmek gerekmektedir.

 

Metro Makinisti Kaç Saat Çalışır?

Metro makinistlerinin günlük çalışma süreleri 7-8 saat civarındadır. Metro makinistleri, genel olarak vardiya usulü ile çalışmak zorundadırlar. Örneğin sabah 6’da işe başlayan makinist, ertesi gün saat 14.00’de bir sonraki gün de saat 22.00’de işe başlayabilir. Tabi vardiya sistemleri genelde uzun süreli hatta 24 saat çalışan metro hatları için geçerlidir. Genel olarak bakıldığında bu şekilde bir çalışma mevcuttur. Haftalık çalışma süresi genellikle 40 saat veya biraz daha aşağıdadır.

 

Metro Makinisti Nerde Çalışır?

İstanbul, Ankara ve İzmir’de, toplu taşıma aracı olarak kullanılan tren araçlarında çalışabilirler. Söz konusu meslek sahipleri, genelde kamu sektöründe çalışmaktadır.

 

Özel Sektörde Çalışan Makinist Ne Kadar Maaş Alır?

Özel sektörde görev alan makinistlerin maaşları ortalama 3 bin 500 liradan başlamaktadır. Görev süresi ve tecrübeye göre maaşın 10 bin TL’ye kadar çıkma imkânı bulunmaktadır. Ancak işe başlarken ödenen maaş genelde kamudan çok daha azdır.

 

Kamuda Çalışan Makinist Ne Kadar Maaş Alır?

Metro makinisti ne kadar maaş alır diye soruyorsanız, kamu sektöründe çalışan makinistler, ortalama 4,000 lira maaş ile çalışırlar. Söz konusu makinistler, 3 ayda bir çift maaş alarak gelirlerini 6,000 lira seviyesine kadar getirebiliyorlar. Ancak, kamuda çalışan makinistlerin gerçekten de çok güzel para kazandığını söyleyebiliriz. Özel sektörde mesai genelde 45 saat sürse de kamuda mesai 35 saat civarında olmaktadır.

 

Makinistte Beklenen Özellikler

Metro makinistlerinde beklenen özellikler aşağıdaki gibidir.

 

1-      Hızlı karar verebilme

2-      Araç kullanma yeteneği ve bilgisi

3-      Vardiyalı sistemde çalışabilme

4-      Yorgun olduğunda bile dikkatini araca verebilmesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.