Netteki Blog

Einstein Kısa Hayatı biyografisi özeti

28.02.2023
282
Einstein Kısa Hayatı biyografisi özeti

1879 yılında Güney Almanya’nın Ulm kentinde doğan Einstein’ın babası ufak bir elektrokimya fabrikasının sahibi, annesi ise klasik müziğe meraklı bir ev hanımıdır.

İçine kapanık bir çocuk olması ve konuşmaya geç başlaması ailesini tedirginliğe düşürse de sonraki yıllarda bu tedirginlik ortadan kalkmıştır.

Hayal gücü zengin ve meraklı bir çocuk olarak Einstein, okulu hiçbir zaman sevmeyen bir çocuktur.

Musevi kökenli bir ailenin çocuğu olan Einstein; açık görüşlü, dinsel bağnazlıktan uzak ve kültürel etkinliklerle zengin bir yaşam sürmüştür.

20. Yüzyılın en önemli bilim ve fizikçilerinden biri olmasının yanı sıra, politik, sosyal ve renkli hayatıyla yaşamış olduğu zamana göre sıra dışı sayılabilecek tavırları ve davranışlarıyla tarihteki en dikkat çekici kişiliklerden biri olmayı başarmıştır.

1908 yılında ünlü bir bilim adamı olan Einstein, 1911 yılında profesör olmuştur. 1911 yılında genel görelilik kuramına göre yıldızın başka bir ışığının güneş tarafından kırılacağını hesaplamıştır. Görelelik kuramlarıyla varılan en önemli sonuç; kütle ile enerjinin eşit olmasıdır.

1921 yılında fotoelektrik açıklaması sebebiyle Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür. Fizik alanında yapmış olduğu çalışmalar modern bilimi büyük ölçüde etkilemiştir. Zaman ve uzay için düzenlenmiş bağlılık teorisiyle tanınmıştır.

Bütün yaşamı boyunca dünya sorunlarıyla çok yakından ilgilenen Einstein; gerçek bir barışsever olmasına rağmen, Almanya’nın atom bombası yapmaya çalıştığını öğrenince, atom bombasının ilk kez ABD’de yapılmasına ön ayak olmuştur.

1.Dünya Savaşı’nda bu bombaların Japonya’ya atılmasından sonra atom silahlarının denetlenmesini ve dünya barışının yeniden sağlanmasını içtenlikle desteklemiştir.

Sevecen ve alçakgönüllü bir insan olmasının aynı sıra, yetenekli bir kemancı ve müziksever olan Einstein, bilim alanlarında da insanlara armağan etmiş olduğu buluşlarıyla, günümüzde de en büyük bilim adamlarından biri olarak gururla anılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.