Netteki Blog

Zabıt Defteri Nedir ? Zabıt Defteri Ne Demek ?

28.02.2023
321
Zabıt Defteri Nedir ? Zabıt Defteri Ne Demek ?

Zabıt Defteri Nedir ? Zabıt Defteri Ne Demek ?

Zabıt defteri emlak veya tapu kadastora da bir işiniz olduğu zaman duyabilirsiniz. Emlak ve kadastro işlerinde çok sıkça kullanılan bir terimdir. Peki anlamı nedir kısaca sizlere hemen açıklayalım . Kadastro operasyonlarının yapılamadığı, taşınmazların tüm bilgilerinin yer aldığı ve saklandığı evraklara tutanak defteri denir. 

Defter üzerinde taşınmazın yer aldığı cephe, türü ve vaziyeti gibi bilgiler bulunur. Bu konuda sorabileceğiniz diğer soruları tahmin ediyoruz. Bu defter de ne yazar ? Hangi bilgiler yer alır gibi sorularınız hepsini yazımızın devamında cevaplıyoruz.

Ne demek kategorimiz de bir çok farklı makalemiz bulunuyor en çok tıklanan yazılarımızı sizlerle paylaşıyoruz. Başlıklara tıklayarak yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Zabıt Defteri Ne İşe Yarar ?

Zabıt defterinin içerisinde  yer alan bilgilerden arsa ve evlerin geçmiş yarıyıllarda hangi hareketlilikleri yaşadıkları bilinebilir . Defterdeki bilgilerin kadastro ünitelerine aktarılabilmesi için tutanak yakalanan taşınmazların kadastro tarafından onaylanması gerekiyor. Defterde taşınmaz mülklerin hangi hudutlarda olduğu görülebilir.

Taşınmazların sınırları defter içinde doğu, batı, kuzey ve güney yönlerinin her birinde gösterilir. Bu defter de ki bilgiler sayesinde mülkler üzerinde ki bilgilere ulaşılmış olur .

 

Zabıt Defterine Ne Tescil Edilir ?

Zabıt defterlerinde her işlem için farklı ve ayrı  alanlar vardır. Taşınmaz mallar için bütün işlemler sırayla yazılır. Operasyon evrakları, ay ve gün sırasına göre düzenlenir ve ayrı bir kısım içinde saklanır. Ayrıca taşınmaz mülklerin yüzölçümleri de tutanak yani zabıt defterleri içinde belirtilir. 

Bir taşınmazın kadastrosu yoksa alakalı harekâtlarda tutanak defterleri araştırılmalıdır. Defter içindeki kayıt evraklarının sıralaması aylara göre yapılır, her ay sonunda defter sorumlusu işlem miktarlarını tespit eder ve o bölümü kapatır. Böylece bilgiler daha kolay saklanmış olur. 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.