Netteki Blog

Yavru Köpek Nasıl Beslenir

28.02.2023
360
Yavru Köpek Nasıl Beslenir

Yavru köpek besleyecek olan kişilerin yetişkin olan köpeklere göre çok daha dikkatli olmaları gerekir. Çünkü yavru köpekler tıpkı bebekler ve çocuklar gibi daha fazla hastalanmaya meyillidirler. Bunun yanı sıra yemek de seçerler.

Bir yavru köpeğin sütten kesilmesi ortalama olarak 4-6 hafta arasında sürmektedir. Özellikle yavru köpeklerin çok iyi beslenmesi gerekir.

Öncelikle yavru köpeklere uygun olan kuru mamalarla yavruyu beslememiz gerekir. Her köpeğin hayatı boyunca değişik gereksinimleri olabilmektedir.

Yavruların gereksinimine uygun ve kolay sindirilebilen proteinler, fosfor bakımından zengin olan vitaminler ve yeteri kadar kalsiyumla beslenmesi oldukça önemlidir. Protein vücudun düzgün büyümesi ve kasların gelişimi açısından son derece önemlidir.

Yavrular anne sütünden kesildikten sonra 6-7 haftalık oldukları zaman kuru mama verilmeye başlanması gerekir.

Vereceğiniz kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Islatma işlemi sayesinde lezzeti daha da artmış olan bir besin yavrunuz için daha iyi olacaktır.

Aynı zamanda sütten yeni kesilmiş olan bir yavru için daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlayacaktır. Ayrıca bu sayede midede oluşacak şişkinliklerin ve gazların oluşumunu da önlemiş olursunuz.

Mama ıslatma işlemini süt ile birlikte yapabilirsiniz. 2-3 aydan sonra mamanın ıslatılmasına pek gerek olmaz.

Yine de ıslatmanız gerekirse süt yerine su veya et suyu yardımıyla ıslatma işlemini yapabilirsiniz. 2-3 aydan sonra köpeklerin süt içmesi bir takım sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir, köpeğinizin ishal olmasına neden olabilir.

Mama seçiminde çok büyük mamaları tercih etmemeniz gerekmektedir. Büyük mamalar köpeğinizin çiğnemesinde zorluk yaratabilir.

Her ırkın farklı kuru mamaları olduğunu da unutmamak gerekir. Bu konuda veterinerinizi dinlemenizde fayda var. Yavru köpekler günlük yemek ihtiyaçlarını tek seferde tüketmezler ve birkaç defa öğünle beslenirler.

6.haftadan itibaren ortalama 3 aylık olana kadar günde toplamda 4 öğün yemek yerler. 3. aydan 6. aya kadar günde 3 öğün, 6 ile 12 ay arası ise 2 öğün yemek yerler. 1 yaşını doldurduğu zaman günde 1 öğün yemesi yeterli olacaktır.

Yavru köpekleri ev yemekleri ile beslemeniz uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur. Bunun en büyük sebebi ise köpeğinizin gelişimine destek olan protein ve vitaminlerin denge içerisinde olmamasıdır.

Buna rağmen yavrunuzu ev yemekleri ile beslerseniz bir takım sorunlara yol açabilirsiniz. Yapılmış olan yanlış beslenme sonrasında yavru köpeğinizde gelişme bozuklukları yaşayabilirsiniz.

Ev yemekleriyle beslenen yavrularda yetişkinlik dönemlerinde raşitzm rahatsızlıkları görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.