Netteki Blog

Ülkemizde En Çok Bulunan Madenler

28.02.2023
406
Ülkemizde En Çok Bulunan Madenler

Birçok yönden zenginlik kaynağı olan ülkemiz maden yatakları açısından da bütün dünya ülkeleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Hem coğrafi özellikler açısından hem de jeolojik çeşitlilik bakımından birçok madeni barındırmaktadır.

Yer kabuğunda bulunan ve ekonomik yönden değer taşıyan fosiller ve minerallere maden denir.

Bu mademler doğal bir şekilde ve iç-dış etkenler sebebiyle oluşur. Yer altından çıkarılan bu madenler endüstride, tıp alanında, kimya sektöründe, sanayide ve daha birçok alanda kullanılmaktadır.

Ülkemizde en çok linyit, bor, demir, krom, alüminyum ve bakır gibi madenler çıkarılmaktadır. Ülkemizde yapılan bu çalışmalar, çok eski çaplardan günümüzde kadar maden yatakları yönünden oldukça zengin topraklara sahip olduğumuzu göstermektedir.

Türkiye’de En Çok Çıkarılan Madenler

Demir; sanayi alanının en temel metalidir. Hemen hemen her alanda kullanılan demir; Kahramanmaraş, Divriği, Bingöl, Çam Dağı, Simav, Edremit ve Torbalı’da çıkarılır. Demir denilince akla ilk gelen bölgemiz, Doğu Anadolu Bölgesi’dir.

Krom; oldukça sağlam ve cila tutan bir maden olduğu için madeni eşya üretiminde oldukça sık kullanılır. Ayrıca paslanmaz bir özelliği de vardır. Dış ticarette en çok satışı olan madendir. Fethiye, Milas, Dalaman, Guleman, Bursa, Denizli ve Aladağ’da çıkartılır.

Bakır; kurşun ve çinko yataklarının bulunduğu yerlerde genellikle bakır madeni yatakları da bulunur. Genel olarak elektrik sanayisinde ve kablo üretiminde kullanılır. Bakır, mutfaklarda kullanılan malzemelerde de sıkça kullanılan bir maddedir. Ergani, Murgul, Çayeli ve Küre’de çıkartılır.

Boksit; alüminyumun hammaddesi olan boksit, çok hafif bir madde olduğu için, otomobil, ev eşyası ve hatta uçak yapımında bile kullanılır. Milas, Seydişehir, Akseki ve Saimbeyli’de çıkartılır.

Bor Mineralleri; sanayide sayısız alanda kullanılır. Deterjan üretiminde, roket ve jetlerin yakıtlarında, kağıt sanayilerinde kullanılır. Bursa, Balıkesir ve Seyitgazi’de çıkarılır.

Kükürt; bakteri türlerinden kurtulmanın yolu kükürtlü bileşiklerden geçer. Tarım ilaçları, yapay gübre ve patlayıcı madde yapım aşamalarında kullanılır. Kütahya, Simav, Sarayköy ve Isparta Keçiborlu da çıkartılır.

Bor; kolay işlenen bir madendir. Artvin, Elazığ ve Kastamonu’da çıkartılır.

Linyit; termik santrallerde kullanılan linyit yaygın olarak hemen hemen her bölgemizde çıkartılır. Özellikle Ege Bölgesi’nin linyitleri oldukça kalitelidir.

Petrol; önemli bir enerji kaynağı olan petrol, kimya sanayinin de hammaddesidir. Mevut petrol yataklarımız daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.