Netteki Blog

Turunç Nedir ? , Turunç Meyvesi Nedir ?

28.02.2023
732
Turunç Nedir ? , Turunç Meyvesi Nedir ?

Turunç Nedir ? , Turunç Meyvesi Nedir ?

Turunç nedir ;  portakal mandalina limon greyfurt bergamot ve  lime gibi bitkilerin ailesindendir . Turunç meyvesinin görünüşü portakala benzer fakat tat olarak ekşi ve acıdır , portakal  gibi tatlı değildir .  Turunçgillerin diğer adı narenciye diye bilinir ve  denir .

turunç meyvesini Ege bölgesine gittiğinizde sokaklardaki Ağaçlarda görebilirsiniz bilmeyenler için ilk bakışta portakal zannedilir .  Turunç meyvesi zayıflama amacıyla da kullanılır faydalarını birazdan sizlere bahsedeceğiz.

Fonksiyonel tıpta bitkisel zayıflama aktivitelerin de ve marmelat gibi bazı yiyeceklerin yapımında ve soslar da yaygın olarak kullanılır  .

Dikkatinizi çekebilecek diğer yazılarımızı aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Başlıklara tıklamanı yeterli olacaktır.

Turunç Meyvesi Nedir ve Nerede Yetişir ?

Turunç nedir ? sorusunun en temel cevabını ağacından bahsederek başlayalım. 2 -2,5 metre uzunluğunda ki ağaçlarda kendiliğinden yetişebilen harika bir bitki türüne sahiptir. Turunç meyvesi başlangıçta koyu yeşil renkte iken olgunlaştığında canlı parlak bir turuncu renk kazanarak tıpkı portakala eş. Turunç meyvesinin tadı dışında portakaldan gerçek farkı ise kalın kabuğu ve acılığıdır. Kabuğu öteki turunçgillere oranla da daha kalın ve pürüzlü olan turunç meyvesi, görünümü ile portakaldan ayırt edilemese de ele alındığında farkı anlaşılır.

Doğu Afrika, Arap Yarımadası, Suriye ve Güneydoğu Asya’ya özgü olan turunç, şimdi Ege ve Akdeniz bölgesinde, Kaliforniya ve Florida’da dahil olmak üzere başka birçok ülkede yetiştirilmektedir.

Turunç Nedir ? , Turunç Meyvesi Nedir ?

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir ?

  1. Çiçeği, yaprağı, kabuğu ve meyvesi faydalı olan turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir.
  2. Turunç meyvesini tüketmek vücudunuzu daha güçlü ve iyi hissetmenizi sağlar.
  3.  Şerbeti veya suyu formunda tüketilirse  mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki göstermektedir. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
  4. Sinirleri yatıştırıcı etkiye sahip olan turunç, durgunlaştırıcı tesir gösterir ve hafifleme sağlar. Hüzün, üzüntü ve kasveti gidermek için de kullanılmaktadır. Özellikle stres kaynaklı bunalım rahatsızlıklarının önlenmesinde tesirli bir gıdadır.
  5. Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir.
  6. Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi bereketleri arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine karşın şeker hastaları tarafından balanslı ve doğru kullanılması büyük ehemmiyet taşır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.