Netteki Blog

Tombala Oynamak Günah Mı?

28.02.2023
1.502
Tombala Oynamak Günah Mı?

Dinimiz boş vakitlerimizde bile bir şeyler ile meşgul olmamızı emretmektedir. Sürekli kendimize bir şeyler katmalı, emek harcamalıyız.

Boş yere vakit geçirmek hem kişiyi tembelleştirir hem de telafisi olmayan tek şey zamanın yok yere harcanmasına neden olur.

İleriki yaşlarda kaybedilen bu zamanlar için büyük pişmanlıklar yaşanmaktadır. Boş kalan insan kötülüğe merak salabilir ya da tembelleşerek iyilik yapmaya üşenen bir insana dönüşebilir.

İslam dininde kulların bu iki durumdan birine düşmemeleri için boş vakit geçirmemek emredilmiştir.

Kumar ve benzeri oyunlar para üzerinde oynandığında haram oldukları zaten açık bir şekilde belirtilmiştir ve toplum tarafından bilinmektedir.

Bu tür oyunları parasız bir şekilde oynamak da boş yere vakit harcamaya neden olur. Tombala gibi masum görünen eğlenceler aslında kişilere büyük kayıplar yaşattığı için din alimleri tarafından hoş karşılanmayan bir durum olarak görülmektedir. Caizlik tartışmasında kesin bir sonuç olmasa da yaygın kanı, günah olduğudur.

Bazı kesimler tombala gibi oyunların ortada para olsun olmasın haram olduğunu savunmaktadır. Ancak bu konuda haramdır gibi bir cümle kurmak biraz iddialı bir söylemdir.

Kaynak ve hadislerde konu ile alakalı olarak uygun değildir ifadeleri kullanılmaktadır. Buna dayanan din alimleri parasız oynanan tombala gibi oyunların haram olmadığı ancak mekruh olduğunu ifade etmişlerdir.

Tombalanın bir diğer özelliği ise İslam kültürüne ait olmamasıdır. Tombala bilindiği üzere yılbaşı akşamlarında oynanan oyunlardan biridir.

Yılbaşı ile alakalı yaygın bilinen tüm aktiviteler Hristiyanlık kültüründen gelen unsurlardır. Başka dinlerin yaptıklarına özenmemek dinimizde yapılmaması gereken davranışlardan biridir.

Hristiyan, Yahudi ya da diğer dinlere has her türlü eylem Müslümanlar için sakıncalıdır. Bu sebepten ötürü de tombala günah kategorisinde değerlendirilmektedir.

Günah olsun ya da olmasın, tombala oynamaya devam etmek dinden çıkmanıza neden olmaz. İslam irade özgürlüğüne önem veren bir dindir.

Baskı dini değildir. Tombala oynamayı bırakmak istemiyorsanız bile kesinlikle para ya da mal karşılığı oynamamaya dikkat etmelisiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.