Netteki Blog

tiyatro haftası ile ilgili yazı kısa

28.02.2023
375
tiyatro haftası ile ilgili yazı kısa

1961 yılında uluslararası tiyatro birliği tarafından her sene içinde kutlanması için dünya tiyatro günü belirlenmiştir.

27 mart tarihi olarak kabul edilen dünya tiyatro gününde o haftalık kısım da tiyatro haftasını belirliyor. Tiyatro Avrupa kültüründe oldukça önemli bir sanat dalıdır.

Ülkemizde de bir kitle tarafından sevilen tiyatro bu sene içindeki özel gün sayesinde insanların akıllarına girmektedir.

Uluslararası tiyatro birliğinin bu özel gündeki asıl amacı tiyatroyu daha çok insana sevdirmek ve bunu seven insan kitlesinin sayısını arttırmaktır.

Bu konuda sene içindeki o özel günde bir çok ülkede ücretsiz olarak bir çok yerde tiyatro oyunları sergilenir. Halkın bu konudaki ilgisi arttırılmaya çalışılır.

Dünya tiyatro gününde insanlara verilmek istenen mesaj aslında tiyatroları daha çok sevip onlarla ilgilenerek bunun ölümsüz bir şekilde insanlık boyunca devam etmesini sağlamaktır.

Yapılmakta olan çeşitli aktiviteler sayesinde insanların ve toplumların tiyatro konusunda daha çok bilgilenmesi sağlanılmış olur.

Aynı zamanda insanlar tiyatro kültürünü tarihini de öğrenerek bu alanda bir tiyatro bilincine sahip olurlar.

Ülkemizde de her ne kadar tiyatroya fazla bir önem verilmese de okullarda ve tiyatro salonlarında yapılan etkinlikler sayesinde ülke genelinde tiyatro sanatının kitlesi daha fazla arttırılmaya çalışılır.

Unesco tarafından kurulmuş olan uluslararası tiyatro birliği sahne sanatları alanında sadece bölgesel değil dünya çapında ses getirecek bir bildirge yayımlamıştır.

Bu yayımlanan bildirge sayesinde insanları tiyatroya olan sevgileri ve tutkuları da arttırılmaya çalışılmıştır.

Aynı zamanda dünya üzerinde tiyatro kültürünün gitmediği yerlere bu kültür götürülmeye çalışılmıştır.

İşte 27 mart dünya tiyatro günü sayesinde her bölgede tiyatro kültürünün önemi daha çok vurgulanması için çeşitli bir çok aktivite yapılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.