Netteki Blog

Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

28.02.2023
475
Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

Tesbih çiçeği, bir şerit üzerinde bezelye şeklinde küçük yapraklara ve saksının kenarından sarkan uzun sürgünlere sahip popüler bir ev bitkisidir. Bakımı son derece kolaydır ve iç mekanlara orijinal bir hava katabilir. Özellikle pencere kenarında asılı bir sepet veya daha yüksek bir saksı içinde, dekoratif ve göz alıcı bir görünüme sahiptir.
Tesbih çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlatıyoruz. Tesbih çiçeği, görüntüsüyle adeta bir dala sırayla dizilmiş boncukları anımsatır. Latince ismi ‘Senecio rowleyanus’ tur. Boncuk dizisi, inci tanesi, timsah gözü gibi isimlerle de bilinmektedir.

TESBİH ÇİÇEĞİ NEDİR?

Tesbih çiçeği (Senecio rowleyanus) Papatyagiller (Asteraceae) familyasındandır. Çiçeklerini açtığında papatyayı andırır. Çiçekleri beyaz renkli, uzun saplı ve güzel kokuludur. Çok yıllık bir bitkidir ve otsu özelliktedir.İnci tanesi ya da timsah gözü olarak da adlandırılan tesbih çiçeği, yuvarlak ve kalın yapraklarıyla nemi depolayabildiği için kuraklığa karşı dayanaklıdır. Bu özelliği nedeniyle çok az suya ihtiyaç duyar ve sulamadan önce toprak tamamen kurumalıdır. Yuvarlak küre şeklindeki yapraklarının rengi donuk yeşildir. Yaşa bağlı olarak 30 ila 100 cm kadar büyüyebilir.

Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

Tesbih Çiçeği Bakımı

Aydınlık ortamları fazlaca sever. Bunun haricinde tekrar havadar ortam sever. İç ve dış mekanda bakım için uygundur. Görüntüsü nedeniyle son yıllarda çokca tercih edilen bir tür olmuştur. Eğer doğru bakım yapılırsa saksınızın her yerini sarar ve sarkan bir tür olduğundan görsel olarak da göz doldurur.

Tesbih çiçeği bakımı oldukça kolay ve çok zahmet istemez. Bunun sebebi, oldukça az ve sık  sulamaya ihtiyacı olması ve neredeyse asla gübreye ihtiyaç duymamasıdır. Bu tür sulu bitkilerin en sevmediği şey, aşırı sulama sebebiyle oluşan su basmasıdır. Bu yüzden kaktüs toprağı gibi geçirgen bir karışım kullanılmalıdır. Tesbih çiçekleri gün ışığı bir yeri severler. Ayrıca direkt güneşe ve düşük neme karşı da hoşgörü gösterebilirler.

NASIL ORTAMLARDA YETİŞİR?

Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

Gölge yerlerde daha verimli gelişir. Gün içinde az miktar güneş alması da yaprak gelişimi açısından önemlidir. İç mekanda bakıldığında mutlaka bulunduğu ortam düzenli havalandırılmalıdır. Ilıman iklimli ve nemli bölgelerde daha iyi gelişim gösterir. Kış mevsiminde 12 derece sıcaklığa kadar dayanabilir. 8 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise zarar görebilir. Ayrıca diğer iç mekan bitkilerinin aksine, herhangi bir sorun olmadan düşük neme dayanabilir.

TESBİH ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Peki tesbih çiçeği nasıl çoğaltılır? Çelik ya da tohum yöntemiyle çoğaltılabilir. Çelik yönteminde uzayan dalları kesip toprak üzerine bıraktığınızda yeniden kök vererek hayata tutunur. Ya da suda köklendirmeye bırakabilirsiniz. ya da başka bir alternatif ise ;

En az iki ila üç yaprak bulunan bir sürgün nazikçe kesilir ve iki gün süreyle kurumaya bırakılır. Sonrasında bol kumlu bir ev bitkisi toprağına ya da kaktüs toprağına yerleştirilir. Yeni ekilen kesimlerin hızlı bir şekilde köklenmeye başlaması için 20 derecelik bir sıcaklık gerekir. Uygun koşulların sağlanmasıyla, ilk kökler iki hafta içinde ortaya çıkmaya başlayabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.