Netteki Blog

Suyun Özellikleri Maddeler Halinde

28.02.2023
494
Suyun Özellikleri Maddeler Halinde

Su, hayatın var olması için gerekli en temel maddedir. İki hidrojen ve bir oksijen atomunun birleşiminden çıkan bu mucizevi oluşum vücudumuzda en çok bulunan maddedir.

Yemeksiz onlarca gün dayanabiliriz ancak susuz bu süre 3 güne kadar inmektedir. Suyu hayatımızda değerli kılan pek çok özellik bulunmaktadır.

Suyun Özellikleri Maddeler Halinde

Su renksiz, kokusuz ve tatsız bir bileşiktir. İçtiğimiz sulardaki tat farkı içinde bulunan minerallerden kaynaklanmaktadır.

Su atomlarına ayrıştırılabilir ancak atomları birleştirerek kimyasal yollardan su üretilemez.

Uzun süre susuz kalmak baş ağrılarına neden olur çünkü beynimizin çalışması için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalan beyin kendini zorlayacak bu da baş ağrısı hissetmenize neden olacaktır.

Dünyamızın dörtte üçü sudan oluşmaktadır.

Yanıcı değildir. Söndürücü özelliği bulunur.

Su 0 derecede donar, 100 derecede kaynar.

Kohezyon bir maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvvetidir. Suyun kohezyon kuvveti fazla olduğu için dağılmadan durabilir.

İyi bir çözücü olarak kullanılabilmektedir.

Suyun çözünürlüğü sayesinde kanda bulunan hormonlar, besinler ve ürenin vücutta dolaşımı sağlanmaktadır.

İçtiğimiz sular saf su değildir. Saf suya yağmur sularında ve kar sularında rastlanır. Ancak bu suların toprağa değmemiş olmaları gereklidir.

Topraktaki mineral ve tuzlar su içerisinde çözüneceği için, toprağa temas eden bir yağmur ya da kar suyu saflığını kaybeder.

Saf su elektriği iletmez. Elektrik telinin yerdeki sulara temas etmesi sonucu oluşan çarpılmalar, topraktaki tuzların su ile karışması sonucu suya iletkenlik özelliği kazandırmasındandır.

Havada bulunan su buharı güneşin zararlı ışınlarını geri yansıtıcı etkiye sahiptir.

Havadaki su buharında bulunan elektronların hareketi sayesinde şimşek ve yıldırım oluşur.

Şimşek ve yıldırımlar ise havadaki azotun toprağa bağlanmasını sağlayarak temel besin maddelerimizin toprakta yetişebilmesine yardımcı olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.