Netteki Blog

Sokakta midye satarak para kazanılır mı ?

Sokakta midye satarak para kazanılır mı ?

Sokakta Midye Satmak Ne Kadar Kazandırır?

Sokakta midye satmak, özellikle yaz günlerinde oldukça iyi kazanç getiren iş fikirlerinden biridir. Bildiğiniz gibi midye bir deniz mahsulüdür. Deniz mahsullerine Türkiye’de talep her zaman fazladır. Midye de özellikle Ege yöresinde son derece severek tüketilen deniz ürünlerinden biridir. Midye satıcıları, genelde seyyar olarak sokaklarda satış yapmaktadır. Dükkân vasıtasıyla midye satışı yapan işletme sayısı pek fazla değildir. Peki severek tükettiğimiz midye ne kadar para kazandırır? Sokaklarda midye satarak ne kadar para kazanabilirsiniz?

 

Midyeler Nereden Alınıyor? Nasıl İşleniyor?

Midyeler, midye tedarikçilerinden çuvalla alınmaktadır.  Midye tedarikçileri, her bir çuvala ortalama 500-600 midye koyuyor ve bu midyeler içi dolu bir şekilde kullanıcılara satılıyor. Çuvallarda satılan midyeler ortalama 40-50 lira civarında sokak satıcılarına veriliyor. Sokak satıcılarının bu midyeleri hızlı bir şekilde temizlemesi gerekiyor ve bunun için de genelde makineler kullanılıyor. Makinelerde hızlı bir şekilde temizlenen midyelerin bozulmaması için soğuk suyla yıkanması gerekiyor.

Soğuk suda yıkanan midyeler, içleri açılıp soslu pirinç ile dolduruluyor ve bu şekilde servis ediliyor. Midyelerin hazırlanması genelde epey uzun sürüyor. 500 midye hazırlamak için bazen bir günü geçen bir emek vermek gerekebiliyor. Tüm midyeler temiz bir şekilde hazırlandıktan sonra, satışa hazır hale geliyor ve seyyar satıcılar midyelerini alarak satış tezgahlarına koşuyorlar.

 

 

Midyelerin Maliyeti

Midyelerin ortalama maliyeti ürün büyüklüğüne göre değişiyor. Küçük midyeler genelde 10-15 kuruş maliyetle hazırlanırken, orta büyüklükteki midyeler için ortalama 25-30 kuruş para harcanıyor. En büyük midyeler için ise otalama 45 kuruş civarında bir para harcanıyor. Bir midye tezgahında genellikle ortalama 100 liraya mal edilmiş midye oluyor.

 

Sokakta Midye Satmak Ne Kadar Kazandırır?

Sokakta midye satmak, ne kadar sattığınıza göre değişen oranlarda kazanç elde etmenizi sağlar. Standart bir sokak midyecisi, günde en az 300 adet midye satar. Kimileri gelir ve sadece 5 midye yiyip gider, kimileri ise tek seferde 30-40 midye yiyip gidebilirler. Ancak ortalama baz alındığında bir midyeci en az 300 midye satıyor diyebiliriz.

300 midyenin tanesi ortalama 70 kuruştan satılır. Yani bir midyeci günde ortalama 210-220 lira civarında bir para toplar. Toplamış olduğu bu paranın ortalama yüzde 50 ile 70’i kar olarak kendisine kalır. 220 liralık satış, ortalama 120-140 arasında bir kar bırakabilir. Bu şartlarda sokakta midye satan bireyler günde rahatlıkla 120 lira kazanabilir diyebiliriz.

 

Midye Nerede Satılır

Midye satışı için, sahil bölgeleri veya insan trafiğinin yoğun olduğu bölgeler tercih edilmelidir. Bu bölgelerde 300’ün üzerinde de satış olabilir. Ancak satış yaparken, mutlaka kendinize dikkat etmelisiniz. Bazı insanlar satış yapmanızdan rahatsız olabilirler. Özellikle sokakta midye satmak yasal bir iş olmadığından zabıtalar çokça uğraşacaktır, dikkatli olun ve fazla göze batmayın.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.