Netteki Blog

PRP Nedir?

28.02.2023
544
PRP Nedir?

PRP son dönemlerin en fazla telaffuz edilen yöntemlerinden biridir. Cilt gençleştirme yöntemi olarak duyulan ve bilinen PRP’nin açılımı ise Platelet Rich Plasma’dır.

Yöntemin uygulanmasında kişiden 8 ila 20 cc kadar kan alınmaktadır. Alınan kanlar santrifüj edilir. Elde edilen serum ise tekrar kişiye belli oranlarda enjekte edilir.

Dokularda meydana gelen tahribatların onarılmasında etkili olan bir yöntemdir. Bu durum cilt yaşlanmalarının da önüne geçmektedir.

Bu yöntemle amaç dokuya normalden taşınabilecek orandan daha fazla kan pıhtısının taşınması ve daha hızlı bir şekilde toparlanmasının sağlanmasıdır.

PRP yönteminde tamamen kişiden alınan kan tekrar işlenerek kişiye enjekte edilmektedir. Kişinin iyileşmesi sürecinde kişinin kendi kanı kullanılmaktadır.

PRP tedavisinde yaraların iyileşmesi ve doku yenilenmesi normalden çok daha fazladır. Bu anlamda da tıp dünyasında da önemli bir uygulama olarak kabul edilmektedir.

PRP’nin kullanım amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Lazer uygulamasından hemen sonra derinin yapılanmasına katkı sağlamak,

Deride meydana gelen kırışıklıklarının, çöküntülerin giderilmesinde, UV ışınlarının meydana getirdiği tahribatların giderilmesinde etkili olmaktadır,

Uzun süreli ve geçmeyen yara ya da çatlakların hızlı bir şekilde iyileştirilmesi sürecinde,

Saç dökülmesi tedavisi uygulanan kişilerde uygulanan tedaviyi daha da etkili hale getirmek amacı kullanılmaktadır.

PRP görüldüğü gibi oldukça etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Cilt etkisi üzerine olumlu sonuçlar doğurması ve farklı alanlara da destek amaçlı kullanılması ile sün dönemlerin en vazgeçilmez yöntemlerinden biri olmaktadır.

Estetik alanında olduğu gibi tıp dünyasında farklı alanlarda da sık sık başvurulan bir tekniktir.

PRP tedavisi sıklıkla kök hücre tedavisi ile karıştırılmaktadır. Bu anlamda ikisinin birbirinden çok farklı iki yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

PRP cilt dokularının yenilenmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması amacı ile uygulanan bir yöntemdir.

Yorumlar
  1. Cus dedi ki:

    Teşekkürler emeğinize sağlık