Netteki Blog

pitbull köpekleri nasıl bakılır

28.02.2023
597
pitbull köpekleri nasıl bakılır

19. yüzyıldan günümüze kadar gelen Pitbullar; iyi eğitilirse iyi huylu olabilen köpeklerdir. Sahibi nasıl eğitirse ona göre şekillenirler. Savaşçı özelliğiyle tanınan bu güzel dostlarımız Bulldog ve çeşitli terrierlerin çiftleşmesiyle elde edilmiş bir köpek cinsidir.

Ağırlıkları 17-20 kg arasında değişiklik gösterir. Yükseklikleri dişilerde 40-42 cm, erkeklerde ise 44-46 cm arasındadır.

Çok çevik olmalarının yanı sıra, çok güçlü bir gövdeye sahiptirler. Kısa ve parlak tüylerinin yanı sıra kuyrukları da kısadır. Mükemmel bir bakım ve eğitim sonrasında iyi huylu, sakin ve itaatkar bir köpek olurlar.

Yavru bir Pitbull almak istiyorsanız minumum 2 aylık olmalıdır. Bunun sebebi ise 2 aylık olana kadar anne sütünü yeteri kadar alabilmeleridir.

2 ay boyunca sürekli olarak anne sütünü alan bir yavru hastalıklarla çok sık karşılaşmayacaktır.

Yavru Pitbull Nasıl Bakılır?

Her öğününde mutlaka az bir miktarda süt verilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta süt verirken aşırıya kaçmamak olacaktır. Çünkü fazla süt ishale sebep olabilir.

Mama olarak problan mamalar verilmelidir. Kuru mama yemeye pek meyilli olmayan yavrular için; kuru mama içerisine ıslak köpek maması ve bir çorba kaşığı kadar süt ekleyip karıştırabilirsiniz. Lapa haline gelen mamayı afiyetle yerler.

Büyüme, üreme ve bütün yaşam evreleri için dengeleyici ve tam besleyici diyetlerde önerilmektedir. Bu sayede ilave olarak mineraller, vitaminler ve diğer katkı gıdalarına ihtiyacınız olmaz.

Genç olan yavruların besin ihtiyaçlarının doğru olarak karşılanabilmesi adına az ve sık yemek verilmelidir ve her daim temiz bir kap içerisinde taze su mutlaka bulundurulmalıdır.

Yıkama ve Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Karma aşısını olduktan sonra köpeğinizi düzenli olarak yıkayabilirsiniz. 20 günlük periyotlar en ideal olandır. Çok sıcak ve çok soğuk olmayan suyla Pitbullunuzu yıkayabilirsiniz.

Yıkama sırasında kulaklarının dış kısımlarına vazelinlenmiş pamuk tıkayabilirsiniz. Bu şekilde kulak yoluna su kaçmasını engelleyebilirsiniz.

Boynuna kadar ıslattıktan sonra başka bir kapta sulandırdığınız köpek şampuanını masaj yaparak bütün bedenine yayın. Duruladıktan sonra bu işlemi bir kez daha tekrarlayın. En son başını yıkayın.

Tüylerinin altında bulunan özel yağ dokusu vücut savunma sistemine yardımcı olduğundan köpek şampuanından başka ürünler kullanmayın ve çok sık banyo yaptırmayın.

Köpek şampuanları köpürmez. Bir fındık veya ceviz tanesi büyüklüğünde alacağınız şampuan yeterli olacaktır.

Deri problemleri yaşamamak adına düzenli olarak yıkayama özen gösterin. Köpeğinizi düzenli olarak tarayın ve fırçalayın.

Özellikle mevsim dönüşlerinde tüy dökümüm yaşamamak adına sarımsaklı tabletler kullanın. Özel tüy yapısına sahip olan Pitbullar için veterinerinizden özel mama isteyebilirsiniz.

Hamile Pitbull Bakımı

Dişi bir Pitbull çiftleştirilmeden önce ırkına bakılmaksızın en az 1 yaşında olmalı ve 2. Kızgınlık dönemini tamamlamış olmalıdır.

Hamileliğin 6-7 haftası boyunca olan besin ihtiyaçları hamile olmayan Pitbulların ihtiyaç duyduğu besinden fazla değildir. Son 2-3 haftası boyunca besin ihtiyacı artar.

Dişi Pitbullun hamilelik sırasında çok kilo alma gibi bir eğilimi yoksa daha önceden verilen yemek istediği her türlü mama verilebilir.

İştah artışı olmaz ve vücut zarar görmeye başlarsa mama alımını artırmak için kuru mama ılık suyla ıslatılabilir ya da az miktarda konserve mamayla kuru mama karıştırılarak birkaç kez beslenme yoluyla iştahının artması sağlanabilir.

Doğumu yaklaştıkça iştah kaybı yaşanabilir ve bu normal bir davranıştır. Ciddi bir sağlık problemi görülmediği taktirde beslenme programında değişiklik yapmanıza gerek yoktur.

9.haftasında mama reddetme durumu yaşandığı zaman 24-48 saat arasında doğumu gerçekleşecek demektir.

Doğumdan sonraki 24 saat içerisinde de dişinin iştahı yeniden yerine gelecektir. Yavruların doğumundan sonra da istediği her türlü mamayı yiyebilir.

Gebelik sırasında su içmesinin çok büyük bir önemi vardır. Su; gelişmekte olan yavruya besinlerin taşınmasını ve anne karnında olan artık maddelerin yavrudan uzaklaşmasını sağlar.

Suyun diğer bir önemi ise, vücut ısısının ayarlanmasına yardımcı olmak ve anne vücudunda süt üretimine katkıda bulunmaktır.

Eğitim ve Disiplin

Eğitimin başlangıcında zamanlama ve disiplin çok önemlidir. Bütün bunları yaparken Pitbull’a asla ama asla şiddet uygulamayın. Bütün canlılarda olan kendini koruma içgüdüsü korku zamanlarında daha fazla açığa çıkar.

Pitbull cinsi köpeklerde güç ve cesaret birleşimi olduğu zaman ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Büyük bir sevgiyle olan duruşunuzda mutlak surette tutarsızlık da olmasın. Çünkü Pitbullar karşısındaki insanı çok iyi süzebilen ve hisleri oldukça kuvvetli hayvanlardır.

Gezdirirken, yemek verirken, oynarken bütün bu yapmış olduğunuz aktiviteleri belirli zaman dilimi içerisinde yapın ki disiplinli bir Pitbulla sahip olabilesiniz.

Pitbull cinsi köpekler çok hızlı yemek yiyen ve çok çabuk doyan bir cinstir. Yemek disiplininde 20-25 dakikayı kesinlikle geçirmeyin.

Çok mecbur kalmadıkça mama kabında yiyeceği şeyler bırakmayın. Çünkü bunun iyiliğine değil, tutarsızlıkların başlangıcına sebep olabilir.

Pitbull Eğitimden Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güç dengeleri olmadığından, köpeğinizle güce dayalı oyunlar oynamayın.

Kapıdan önce siz çıkın.

Göz göze geldiğinizde gözlerinizi asla kaçırmayın. Yüzünü ilk çeviren mutlaka Pitbullunuz olsun. Bu davranış ona karşı olan üstünlüğünüzü hissettirmenin en önemli ve ilk adımıdır.

Asla aynı yerde yatmayın.

Başkasına veya size ait olan bir eşyanızı siz istemediğiniz sürece ısırmasına izin vermeyin.

Yanınıza gelip kendini sevdirmeye çalıştığında değil, siz istediğiniz zaman onu sevin.

Oyunlarınızın başlama ve bitiş zamanına siz karar verin.

Yavruluk zamanlarında kucağa alınmak ve kucaktan inmek istediklerinde hemen kucağınıza almayın ev hemen kucaktan indirmeyin. İyice sakinleşmesini bekleyin.

Kanepe, koltuk gibi eşyaların üzerine çıkmasına izin vermeyin.

Pitbullunuz geçeceğiniz yol üzerinde yatıyorsa üzerinden atlamayın, etrafından dolaşmayın, onu kaldırın ve yolunuza öyle devam edin.

Siz izin vermeden herhangi bir eşyayı aldığında ona kızmadan ve şiddet uygulamadan bırak veya hayır gibi komutlarla bırakmasını sağlayın. Bıraktıktan sonra da ödüllendirin.

Sizin istemediğiniz bir şey yaptığı zaman ASLA elinizle veya başka bir cisimle olan vurmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.