Netteki Blog

Ormanın Faydaları Maddeler Halinde

28.02.2023
307
Ormanın Faydaları Maddeler Halinde

Ilıman kuşakta olması ve üç tarafının denizlerle kaplı olmasıyla ülkemiz 4 mevsimi de doyasıya yaşıyor. Elbette bunda ormanların da etkisi azımsanamayacak kadar büyük.

Her ne kadar iç kesimlerde yeterli orman ve bitki örtüsüne sahip olamasak ta Karadeniz başta olmak üzere kıyı kesimlerimizde zengin bitki örtüsü ve orman yapısına sahibiz. Bunların bize sağladığı avantajlar ise sayılamayacak kadar çok.

Özellikle sanayi devrimi sonrası önemi artan kömür çeşitleri esasında çok uzun yıllar önceki orman ve bitki örtüsü sayesinde oluştu.

Bu gün bile halen termik santrallerde ya da bazı binalarda ısıtma amacıyla geçmiş dönemlerdeki bu orman ve bitki tabakasının kalıntılarını kullanıyoruz.

Ormanlar çok çeşitli v biyolojik yaşam alanıdır. Sadece bir ormanda oraya özgü canlı türü yaşayabilir.

Örneğin sadece ülkemize ait hatta sadece Kaz Dağlarında yetişen kekik ve bitki türleri gibi farklı ormanlık alanlarda farklı canlı türleri yaşar.

Sunduğu biyolojik çeşitliliğin yanında ormanlar temiz hava sağlar. Oksijen verirken sera gazlarının etkisini de azaltır. Bu sayede küresel ısınma ve dolayısıyla da doğal afetlerin engellenmesine yardımcı olur.

Ağaç kökleri toprağı tutar. Bu da erozyon başta olmak üzere heyelan ve sel gibi sorunları engeller.

Rüzgarı da yavaşlatan ormanlar rüzgar erozyonu denilen ve tozlarla taşınan verimli toprakları da engeller.

Ağaçların içindeki selüloz maddesi ile kağıt gibi sanayi ürünleri üretilir. bu haliyle de ağaçlar ve orman hayattaki çoğu sektörde doğrudan kullanılır.

Aynı şekilde kereste üretimi ile de ekonomik değere sahip olan ağaçlar, parke gibi inşaat ve ev dekorasyon ürünleri de sağlar.

Bunun yanında ormanlardan yakacak gibi farklı amaçlarla yararlanılır.
Amazon veya yağmur ormanları gibi bazı ormanlar dünyanın akciğeri gibi çalışır ve dünyanın havasını temizler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.