Netteki Blog

Newton Hayatı kısaca özeti

28.02.2023
327
Newton Hayatı kısaca özeti

Tam ismi ile Isaac Newton olan ünlü bilim adamı, 1643 senesinde İngiltere’nin Woolsthorpe kentinde dünyaya gelmiştir. Fizikçi, ilahiyatçı, matematikçi, filozof, astronom ve mucit olarak bilinmektedir. Klasik mekaniğin temelini atmıştır.

Kralın okulunda eğitim hayatına başladı. Annesi ise onun çiftçi olmasını istiyordu. Fakat Newton sürekli gökleri inceliyor ve bilim adamı olmak için çaba sarf ediyordu. 1661 senesinde Cambridge okuluna girmeye hak kazandı.

Antik Yunanca eğitimi aldı. Felsefe alanında yazılmış eserleri okudu. Matematik konusunda da özel bir eğitimden geçti.

Veba salgınından dolayı çiftliğe geri dönmek zorunda kaldı. Burada integral hesaplamaların temelini attı. Cambridge tekrar açıldıktan sonra buraya döndü ve aynı okulda matematik profesörü olarak dersler vermeye başladı.

30 yıl boyunca burada dersler verdi. Meşhur kitaplarını ise bu okulda iken yazdı. Bir teleskop geliştirdi. 1696 senesinde darphanenin başına getirildi.

Akademik çalışmalarına ara verdi. Londra’ya yerleşti. 1705 senesinde şövalyelik ünvanı aldı. 1727 yılında ise hayatını kaybetti.

Çalışmaları Ve Kitapları

Matematik konusunda integral ve diferansiyel alanında çalışmalar yaptı. Bunları geliştirdi. İşlemlerin ters olduğunu gördü.

Fluxion adı verilen akış metodunu geliştirdi. Kendisine has bir diferansiyel yöntemi geliştirdi. Kütle çekim yasasını buldu ve eylemsizlik ilkesinin nasıl olduğunu açıkladı. Fiziğin belli başlı en önemli yasalarına imza attı. Kütle çekim ilkesini oluşturdu.

Optik konusunda da başarılı çalışmalar yaptı. Işığın hareket eden bir şey olduğunu keşfetmiştir.

Ayrıca ışığın hızının bir sonunun olduğunu da ilk defa kendisi dile getirmiştir. Prizma ve mercekler kullanmış, ışığın tayfını da gökkuşağı renginden beyaz renge çevirmiştir.

Ayrıca karanlık odada iken gökkuşağı renginin nasıl oluştuğunu bulmuştur. Başlıca eserleri method, yerçekimi, de motu corporum in gyrum, opticks, arithmetica universalis olarak dikkat çekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.