Netteki Blog

Nevruz Bayramı Nedir, Neden Kutlanır?

28.02.2023
371
Nevruz Bayramı Nedir, Neden Kutlanır?

Baharın gelişini müjdeleyenlerden biri olan Nevruz, dünyanın farklı farklı yerlerinde değişik şekillerde kutlanmaktadır.

Hatta bazı ülkeler yeni bir yılın başlangıcı olarak nevruzu kabu etmektedir. Çoşkuyla kutlanan nevruz bayramı genelde 21 Mart’ta kutlanır.

Tarihine baktığımız zaman nevruzun ilk kez 2.yüzyılda Pers kaynaklarında adının geçtiğini görüyoruz. Ayrıca İran ve Bahai takvimlerinde senenin ilk günü olarak nevruz gösterilmektedir.

Genelde 21 Mart’ta kutlandığını söylesek de 22 ve 23 Mart tarihleri arasında kutlayanlar da bulunmaktadır. İran mitolojisini incelerseniz orada Demirci Kawa adlı bir efsane olduğunu göreceksiniz.

Nevruz bayramının da bu efsaneden geldiğini düşünenler bulunmaktadır. Farsça kökenli bir kelime olan nevruz yeni gün ya da günışığı anlamlarını taşımaktadır.

Aslında nevruzun iklimlerle de ilgisi vardır ekinoksun ilk günü kutlandığını söyleyebiliriz. yani gece ve gündüzün eşit olduğu gün nevruzdur.

Her kültürde nevruzun kutlama şekli farklılık gösterebilir. Türkler genelde Ergenekon’dan demir dağı eritip çıkmalarını temsil ettiği için kutlamaktadır.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nde  resmi bayram olarak ilan edilmiştir. 1995 yılından beri de resmi bayram olarak kutlanmaya devam edilmektedir.

Türk takvimine baktığınız zaman bir günün 12 parçaya bölündüğünü söyleyebiliriz. Çağ ismini alan bu bölümlerde her çağ iki saati temsil etmektedir ve bir gün 24 saattir. Bir güne ve nevruz olarak kabul edilen yeni yıla da Yılgayak denmektedir.

Ülkemizde özellikle Doğu tarafından nevruz kutlamalarının daha çoşkulu geçtiği görülmektedir.

Antep ve Diyarbakır taraflarında 21 Mart gecesi nevruz bayramı kutlamaları başlar. Nevruzun toplumumuzdaki yeri oldukça büyüktür ve merasim gelenekleri aksatılmadan yapılmaktadır.

Özellikle Türk Uygur ağızının gelişmesinde nevruz için yazılmış olan koşmaların ve kopuzların, türkülerin yerinin çok büyük olduğu söylenmektedir diyebiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.