Netteki Blog

Nerenin malıdır ? Ford kimindir ?

28.02.2023
379
Nerenin malıdır ? Ford kimindir ?

Ford Hangi Ülkenin Markası?

Nerenin malıdır makalemizde Ford ile ilgili bilgiler vereceğiz.Ford Markası 1902 yılında toplamda 12 yatırımcının desteğini alarak günümüzün önde gelen otomotiv devlerinden, Ford hangi ülkenin markası olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizin en popüler 3 araç markasından biri olan Ford hangi ülkede kuruldu? Şuanda hangi ülkelere ihracatı yapılıyor? Ülkemizde Ford fabrikası var mı? Ford’un sahibi kim? Ford Nerenin Malıdır? Gibi soruların cevaplarını bu makale aracılığı ile öğrenebilirsiniz.
Ford Kimindir? Dünyanın ilk otomobil üreticisi unvanına sahip Ford’un dünyanın çeşitli yerlerinde 110 fabrikası bulunan bir marka haline gelmiştir. Bu yüzden evrensel bir otomotiv markası olarak adlandırılabilir. Mavi fonun üzerine italik yazı fontuna sahip markanın geçmişi birkaç asır eskiye dayanıyor. Üstelik Volvo, Land Rover, Jaguar gibi isimler yakın zamana kadar Ford bünyesinde üretiliyordu. 2008 Yılında başta Amerika Birleşik Devletleri borsası olmak üzere, tüm sektör ve piyasaları alt üst eden ekonomik kriz sebebiyle aynı yıl hem Jaguar’ı hem de Land Rover’ı satmak zorunda kaldı. Bu sayede Ford, iflasın eşiğinden döndü. Fakat Daha sonraki süreçte toparlanması beklenenden daha uzun süreceği anlaşılan Ford 2009 yılında Volvo’yu Çin’e satmak zorunda kalmıştır. Peki Ford hangi ülkenin markasıdır?

Ford Hangi Ülkenin Markası?

Ford Kimindir ? Ford hangi ülkenin markası? – Ford Motor Company 1903 yılının Haziran 16’sında Henry Ford tarafından ABD Michigan’da kurulmuş, bugün merkezi hala Dearborn Michigan’da bulunur. Ford 200’ün üzerinde pazarda üretilip satılan araç markası olup dünya üzerinde 246.000 çalışana sahiptir. Günümüzde Aston Martin, Lincoln, Mercury ve Ford, Ford Motor Campany adı altında üretim yapmaktadır. Günümüzde birçok ülkede üretim yapıyor olmasına karşın Ford için ABD menşeili bir otomotiv markasıdır. Ancak bazı ülkelerde üreticisi ile The Ford Motor Campany hisseleri eşittir. Bunun en iyi örneklerinden biri Ford Otosan örneğidir.

Ford Nerenin Malıdır ?

Ford nerenin malıdır ? – Merkezi üretim yeri ABD’de bulunan Ford 1955 yılında halka açılarak Birleşik Krallık, Brezilya, Meksika, Kanada, Avustralya, Güney Afrika ve Türkiye başta olmak kaydı ile dünyanın birçok ülkesinde üretim fabrikaları kurdu. Dünyadaki en önemli üreticilerinden biri konumuna ise ülkemizde bulunan Ford fabrikaları üstlenmiştir.
Türkiye’de bulunan fabrikaların yüzde 51 hissesi The Ford Motor Company’ye aittir. Kalan yüzde 49’luk hissesi de Otosan A.Ş. ‘ye ait iken, 3 Ekim 1997 yılında yapılan yeni anlaşma ile Ford, Otosan ile olan hisselerini eşitleyerek bugün kullanılan Otosan A.Ş. yeni adıyla Ford Otomotic Sanayi A.Ş. yani daha yaygın bilinen adıyla Ford Otosan kurulmuş oldu. Bu yüzden Ford Kimin Malı? Şeklindeki soruda tek bir kişi söylemek yanlış olur, Zira marka evrensel bir marka olmuş yalnızca merkezi üretim yeri ABD olarak söylemek daha doğru olacaktır. Bu yüzden Ford Kimindir? Sorusundan çok hangi ülkelerde üretiliyor sorusu daha uygun oluyor.
Ford 1997 yılında ortaklık eşitlenmesi anlaşmasından sonra Ford Avrupa’nın yeterince kar getirisi olmayacağını düşündüğü bir projeyi, Türkiye’nin jeopolitik yapısı nedeniyle ülkemize aktararak, yeni bir sayfa açmak istedi. Ancak ilgili dönemde ülkemizde 150.000 adetlik bir üretim kapasitesini karşılayan olanaklar yoktu. Bu sebeple İstanbul fabrikasına alternatif olarak yeni bir arayış içerisine girildi. Bunun sonucunda da Gölcük’te deniz yoluna açık bir arsa bulundu. Bir üst kademeye geçilen bu aşamanın ardından Ford Otosan’ın Kocaeli’nde bulunan fabrikası, 2002, 2003, 2004, 2005 yıllarında Avrupa Ford Fabrikaları arasındaki denetçiler tarafından en iyi not ile zirvede yer aldı.

Ford Nerenin Malı? ABD
Ford Kurucusu: Henry Ford
Ford Ne Zaman Kuruldu?:1903
Ford Türkiye Web Sitesi: www.ford.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.