Netteki Blog

Namaz Kılarken Kıble Nasıl Bulunur

28.02.2023
326
Namaz Kılarken Kıble Nasıl Bulunur

Misafirliklerde ya da yeni evdeki ilk günlerde tatlı bir telaşa yol açan kıble yönü, çeşitli yöntemlerle bulunabilir. En ilkel yöntem pusula kullanmaktır.

Günümüzde bazı eşyaların üzerlerinde küçük pusulalar bulunmaktadır. Klasik bir pusulanız yoksa o pusulalardan yardım alabilirsiniz.

Bazı seccadelerin üzerlerinde de pusula bulunabilir. Bu seccadelerden birini edinerek bu soruna net bir çözüm getirebilirsiniz.

Pusula gibi aletlere pek güveniniz yoksa yön tayinini bizzat kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için güneşin doğuşuna tanık olmanız dolayısıyla biraz erken kalkmanız gerek.

Sabah namazından sonra bir süre uyanık kalmayı tercih edebilirsiniz. Güneş doğarken, kollarınızı iki yana açın. Sol kolunuz güneşin olduğu yeri gösterecek şekilde dönün.

Bu pozisyondayken sol kolunuz doğuyu, tam tersi istikametteki sağ kolunuz ise batıyı gösterecektir. Sırtımız kuzeye bakarken, yüzümüz ise güneye yani kıbleye bakıyor olacaktır.

Daha basit bir yöntem ise takvimlerden yardım almaktır. Takvimlerde bulunduğumuz şehrin kıble saati yazmaktadır.

Tam o saatte, yüzünüz güneşe bakacak şekilde durursanız kıble yönünü bulmuş olursunuz. Kabe ile güneş belirlenen saatte aynı istikamet üzerinde olacaktır.

İnterneti kullanarak da kıble yönü sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Kıble yönü bulma konusunda oldukça etkili siteler mevcuttur.

Bir harita üzerinden işlem yapılan bu sitelerde, adresinizi girdiğinizde ve evinizi harita üzerinden bulduğunuzda kıble yönü otomatik olarak hesaplanmaktadır.

Sadece kendi eviniz için değil merak ettiğiniz diğer yerler için de bu işlemi yapabilirsiniz. Çok sık gittiğiniz yerlerde kıble yönünü bilmek size zaman kazandıracaktır.

Kıble yönünü bulmak için geliştirilmiş akıllı telefon uygulamaları da bulunmaktadır. Cep telefonların konum özelliğini kullanarak yer tespiti yapabilme özelliğine sahip bu uygulamalar, kıblenin ne tarafta olduğunu sizin için hesaplar ve gösterir. Yöntemlerden hiçbiri işinize yaramadıysa son çare olarak bir bilene sormak olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.