Netteki Blog

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Zamanı

28.02.2023
298
Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Zamanı

Muhabbet kuşlarının bakımından sorumlu olan kişilerin fiziki temizliği ve sağlığı anlamında kuşlarına özen göstermeleri gerekmektedir. Aynı zamanda kuşlarına ait özellikleri bilmeleri ve ona göre tavır takınmaları da sağlıklı bir kuş bakımının olmazsa olmazlarındandır.

Bu durum karşısında muhabbet kuşlarının tüy dökme zamanlarınız da iyi takip etmeniz gerekmektedir. Tüy dökme zamanı geçen kuşlarda bir takım sorunlar meydana gelebilmektedir.

Tüy dökmesi geciken kuşlarda ilk fark edilen durum boyun kısmında yer alan tüylerde azalmadır. Farklı nedenlerden dolayı kuşunuzun gecikmeli tüy dökmesi meydana gelebilmektedir.

Mineral ve amino asit eksikliği sıklıkla bu duruma neden olmaktadır. Hormonal bir takım bozukluklarda bu durumun oluşmasında etken olarak gösterilmektedir.

Aşırı stresli olan kuşlarda da sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda olan kuşunuz için yapmanız gereken bir veteriner hekime başvurmanızdır.

Kuşunuzun beslenmesi ve bakımına özen göstermeniz bu durumun önüne geçmeniz için yeterli bir önlemdir.

Kuşların Tüy Dökümleri

Muhabbet kuşlarının normal bir sürecidir tüy dökümü. Yavru muhabbet kuşlarının baş kısımlarında belirgin olan çizgiler bulunmaktadır.

İlk tüy dökümü ile birlikte bu tüyler dökülmekte ve erişkin muhabbet kuşu formuna gelmektedirler.

İlk tüy dökümünde kuşların deri kısımları görünebilmektedir. Bu durum karşısında endişelenmenize gerek olmadığını söyleyebiliriz normal bir süreçtir. İlk tüy dökümü muhabbet kuşlarında 3 ve 7 aylarında meydana gelmektedir.

Düzenli tüy dökümü ise her tür kuşta meydana gelen büyük ve küçük tüylerin doğal bir süreç olarak dökülmesi anlamına gelmektedir. Tüyleri dökülen kuşlarda uçma ile ilgili bir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Tüy dökme zamanı kuşlarınızda bir durgunluk söz konusu olabilir. Her zaman yaptıklarını yapamadıklarını fark edebilirsiniz.

Bu olağan bir süreçtir. Uyku durumunun olması ise tüy dökme zamanında sık sık meydana gelmektedir. Kuşunuzu gözlemlemeniz iyi olacaktır.

Tüy dökme zamanı geçtiğinde eski haline gelecektir. Bu durumun düzelmemesi halinde veterinere başvurabilirsiniz.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.