Netteki Blog

Muhabbet Kuşu Felci Tedavisi

28.02.2023
1.182
Muhabbet Kuşu Felci Tedavisi

Muhabbet kuşlarında sağlık sorunları da yaşanabilmektedir. Bu sorunlar arasında en nadir gözükeni beyin felcidir. Çoğu zaman yaşları ilerlemiş olan muhabbet kuşlarında karşılaşılan bir durumdur.

Beyin Felci Belirtileri ve Tedavisi

Muhabbet kuşlarında yaşları ilerledikçe karşılaşılma riski olan beyin felci beyne yerleşmiş küçük bir kan pıhtısıdır. Beyinde yerleştiği yere göre etkileri de değişmektedir beyin felcinin.

Beyinde yer alan bu pıhtılaşma problemi kan akışına ve beynin oksijen almasında sorun yaratabilmektedir. Bu durum karşısında ise hücrelerde ölme meydana gelir.

Bu durumun büyüklüğüne göre felç oluşumundan birkaç saniye içerisinde kuşun ölümü de gerçekleşebilmektedir.

Beyin felci belirtileri arasında vücudun belli bir tarafında tutulma meydana gelmektedir. Ayak parmakları, kuşun ayakları, bazı durumlarda kanatlarda etkilenmektedir.

Hatta gözün birinde körlük meydana gelmektedir. Bu durumların yaşanması ile birlikte kuş paniğe kapılır ve kuş sahibine düşen ise paniklemiş kuşunu sakinleştirmektir. Tünediği yerden kafein içine düşen kuş hareket edemediği için çığlık atabilmektedir.

Beyin felci tedavisinde ise Almanya’da yapılan bir uygulama ile bu durumun tedavi edildiği belirtilmektedir.

Kortizon ve özel bir bitki ile yüksek bir dozda B vitamini kompleksinin karışımı ile birlikte yapılan enjeksiyonla bu durum tedavi edilmektedir.

İki-üç gün sonra yapılan ikinci iğne ile birlikte kuşun suyuna konulan B vitamini ile birlikte kuşun dinlenmesi sağlanmalıdır.

Tedavinin işe yaradığını gösteren bulgular ise 7 gün içerisinde belli olmaktadır. Kuşun belirtilerinde bir değişiklik olmaması ise hastalığın ileri bir hasar bıraktığı anlamına gelmektedir.

Bu tarz durumlarda kuş hayatını devam ettirmede oldukça zorlanmaktadır. Hareketlerinin kısıtlanması ve uçamaz hale gelmek neşesini de kaçıracaktır.

Bu durumda önerilen ise kuşun uyutulmasıdır. Bu duruma karar vermek zor bile olsa kuşun rahat edebilmesi ve acılarına son vermek için önerilen bir uygulamadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.