Netteki Blog

Muhabbet Kuşlarının İshali Nasıl Geçer

28.02.2023
671
Muhabbet Kuşlarının İshali Nasıl Geçer

Evlerimize neşe katan muhabbet kuşları bazı dönemlerde hastalanabilmektedir. İshal gibi sıkıntılı bir dönemi geçirmelerinde yardımcı olmak da onların bakıcıları olarak görevimizdir.

Papağan, kanarya gibi kuşlarda da görülen bu hastalığın sebepleri ve tedavisi benzerdir. Kuşlardaki ishallerin hepsi maalesef tedavi edilebilir hastalıklar olmamaktadır.

Tedavi edilemeyen ishaller kuşun ölmesine neden olabilmektedir. Bu tarz ev kuşlarındaki ölümlerde ilk sırada ishal gelmektedir.

Muhabbet kuşlarını ishalden korumak için bulundukları odanın ısısına dikkat edilmelidir. Odanın herhangi bir sıcak-soğuk hava değişimine maruz kalmaması gereklidir.

Aksi takdirde bu hava akımından etkilenen kuş ishal olabilir. Muhabbet kuşları bu konuda diğer kuş türlerine göre daha hassastırlar. Kafeslerin temizliği de ishali önlemek için yapılabilecek en etkili yöntemlerden biridir.

Muhabbet kuşunuzun ishal olup olmadığını dışkılarını kontrol ederek takip etmenizde fayda var. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun dışkısı kahverengidir ve idrarın etrafında bulunmaktadır.

Kuşlar idrar ile dışkıyı eş zamanlı dışarı attıklarından süt renginde idrarı da göreceksiniz. Hasta bir kuşun dışkısı ise dağılmış vaziyettedir.

Sağlıklı bir kuşun dışkısında ise herhangi bir dağılma görülmez. Sık aralıklarla dışkıları kontrol ederek kuşunuzun çok geç olmadan tedavi görmesini sağlayabilirsiniz.

İshale sebep olan faktörer mikrobik ve gıdaya bağlı olarak iki kategoride incelenebilir. Gıdaya bağlı ishallerde diyet uygulamasına gidilir.

İshalin gıdaya bağlı olduğundan eminseniz, kuşunuza sadece yem ve yulaf vermelisiniz. Mama ve yumurta vermek iyi gelmeyecektir.

Kafesin mamalık kısmında haşlanmış patates bulundurabilirsiniz. Kuş ishal nedeniyle çok fazla su kaybedeceğinden bunu bir şekilde telafi etmesini sağlamalısınız. Su kaybı için çok az marul yaprakları ya da ıspanak verebilirsiniz.

İshal mikrobik ise kuşunuzun dışkısını tahlil ettirmeniz gerekecektir. Dışkıda belirlenen mikroba göre ilaç tedavisi uygulanacaktır.

En yaygın kullanılan ishal ilaçları sulfamazettin, koksidin ve niflodindir. Bu ilaçları kesinlikle veteriner tavsiyesinde kullanmalısınız. Kafanıza göre bir ilaç seçimi yapmanız kuşa faydadan çok zarar getirecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.