Netteki Blog

Merak Edilen Soru: Cadılar Gerçekten Var mı?

28.02.2023
409
Merak Edilen Soru: Cadılar Gerçekten Var mı?

Cadılara inanış Ortaçağ Avrupa’da yaygın olarak başlamıştır ve çoğunlukla cadılar kadın olarak düşünülmüş. Çeşitli inanışlara göre gece dirilip insanlara kötülük yaptığı düşünülen kötü ruhlardı cadılar. 15.yy’da cadı olayları incelemek için papazlardan oluşan kurul kurulmuştur. Bu kurulun hazırladığı rapor inanç tarihinde oldukça önemli bir belgedir. Peki, bu raporun içerisinde ne yer alıyordu?

Raporda belirtilenlere göre, cinsel istek duyan bazı yaşlı kadınlar geceleri cadılık etmekteymiş ya da bu kadınlar, gündüzleri normal insanlar gibi olup kendilerini belli etmeyip geceleri cadılık yapan yaşayan ölülermiş. Büyücüler cadıların varlıklarına inanmış böylece cadı sözcüğü büyücü anlamı taşımaktaymış. Hıristiyan tarihinde cadı avcıları da ünlenmiş ve cadı sayılarak diri diri yakılan insanların sayısı milyonları geçtiği tarihi yazılarda mevcuttur.

Cadıların Varlığını Kanıtlamak İçin Neler Yapıldı?

Hıristiyanların bir kişinin cadı olup olmadığını anlama yöntemleri çok değişiktir. Mesela, vaftiz suyuna atılıp batmayan kişiler suyun onları kabul etmediği gerekçesi ile cadı ilan edilmişlerdir. İlk insan topluluğundan günümüze gelen bu cadı inancı çok yaygın boş bir inançtır.

Bir ölünün ne gibi durumlarda cadılaştığı ise ayrı bir inançtır. Örnek olarak, eski Türk’ler ölünün üstünden kedinin geçmesinin o ölüyü cadı yapacağına inanmaktaydılar. Cadılar bakıldığında doğa kaynaklı inanç sisteminin temsilcisi olarak yer almaktadırlar. Bu şekilde düşünüldüğünde cadılar birbirinin aynı inançları takip etmemektedirler. Onların inançları genelde kendi toplumlarının kültür ve geleneklerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak çoğunluğu çoktanrıcılık inancına sahip olup aslında bağlı oldukları kültürün tanrı ve tanrıçalarıdır.

Coven olarak adlandırılan grup cadıların inanç sistemini yürütmektedirler. Onların bilgi birikimi ve tecrübeleri hep aynı grup içerisinde birbirlerine miras olarak geçmektedir.

cadi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.