Netteki Blog

Menekşe Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

28.02.2023
258
Menekşe Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Zahmetsiz bir çiçek olan menekşe; yılın hemen hemen büyük bir çoğunluğunda çiçek veren ve oldukça nazik bir bitkidir.

Kırılgan olana menekşelerin bakımında fazlasıyla dikkatli olmak ve uygun olan ortamı tam anlamıyla sağlamak da gereklidir.

Gösterişsiz bir güzelliği olan menekşeyi sevdiği bir ortamda sulamanız bile yeterli olacaktır. Yaprak kısımları saksısı kadar büyüyüp yayılabilir.

Eğer menekşeyi küçük bir saksıda tutarsanız bitkiniz yine küçük kalacak fakat yine de çiçek verecektir.

Koyacağınız yerin büyüklüğüne göre saksı seçimi yapmak doğru bir tercih olur. Saksı konusunda dikkat etmeniz gereken nokta; drenaj deliğinin bulunmasıdır.

Menekşe; köklerini rahatça salabileceği geçirgen ve gevşek toprakları sever. Toprağına perlit taşı ve vermikülit karıştırarak çiçeğiniz için uygun bir toprak hazırlayabilirsiniz.

Menekşeler ayrıca fosforu çok sever. Fosfor yönünden zengin olan bir gübre veya komposto da katabilirsiniz. Bunların yanı sıra hazır satılan menekşe toprakları da işinizi görecektir.

Toprağı zamanla sıkılaşabilir. Eğer menekşeyi yeni diktiyseniz bitkiyi boğacak kadar basıp toprağı ezmemeye dikkat edin.

Menekşeler yarı aydınlık veya aydınlık ortamları ve direkt olarak ışık gelmeyen yerleri sever. Menekşeyi direkt olarak güneş ışığı alana yerlerde tutmak yerine dolaylı olarak ışığı alabileceği cam kenarlarına koymanızı öneririz.

Menekşenin en dikkat isteyen özelliği sulamasıdır. Düzgün sulandığı ve doğru yerde tutulduğu sürece çiçeğiniz oldukça sağlıklı olacaktır.

Elinizle toprağını kontrol edin. Toprağı kuruysa az miktarda su vermeniz yeterlidir. Fazla su vermek hem bitkinizin hem de toprağın nitrojen almasını engeller.

Oda sıcaklığında su vermeye dikkat edin. Oda sıcaklığından farklı sıcaklıklarda olan sular çiçeğin gövdesine ve yapraklarına zarar verir.

Çiçeklerin direkt olarak üzerine gelecek şekilde sulamanız da menekşeye zarar verir. Toprağın hemen üzerinden sulamanız daha doğru olacaktır. Menekşe tuzlu ve klorlu su sevmez.

Rengi değişmiş, sararmış ve sağlıksız olan yaprakların budanması gerekir. Altta bulunan kurumuş yaprakların toplanması ise hava dolaşımını arttırarak bitkinin hastalanma riskini de azaltacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.