Netteki Blog

Kütüphane Haftası İle İlgili Yazı

28.02.2023
200
Kütüphane Haftası İle İlgili Yazı

Kütüphaneler Ülkenin Eğitimine Katkı Sağlar
Türk Kütüphaneciler Derneği girişimleriyle 1964 yılından bu yana Mart ayının son pazartesi gününden başlayan bir haftalık zamanda Kütüphaneler Haftası olarak belirlenmiştir. Kitaplar eğitimin anahtarıdır.

Bilimin, sanatın ve bilginin temeli kitaplardan sağlanır. Kitapların korunduğu ve araştırma yapmak isteyen öğrenci ve vatandaşların faydalanabilmesi amacıyla kütüphaneler kullanılır.

Herkesin yararlanması, okuması, başvurması için kurulan ve kitapları bir arada bulunduran yerler kütüphane olarak belirlenmiştir.

Kütüphaneler Haftasının amacı kütüphanenin önemini anlatmaktır. Kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuyla paylaşılır ve kütüphanelerin gelişmesi için halk bilinçlendirilmeye çalışılır.

İlk kütüphane Asurlular zamanında kurulmuş ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında da kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi.

O dönemden zamanımıza gelen, halen kullanımda olan büyük kütüphaneler vardır. Ankara’da 15 Nisan 1946 yılında açılan kütüphane 2 kitapla hayatına başladı şimdi bünyesinde 620 bin kitap bulunduruyor.

Yaşadığımız dönemde öğrenmek ve bilgi sahibi olmanın yolu kitaplardan geçer. Kütüphanelerde bulunan çoğu kitapta bağışçılar tarafından hediye edilen kitaplar yardımıyla kitaplıklar genişlemiştir.

Kütüphane de gelen vatandaşa yardımcı olan memurlar onların aradıkları kitaba kolayca ulaşmasını sağlar.

Kütüphanecilik özel eğitim ve öğretimi gerektiren bir meslektir ve bu amaçla üniversitelerde kütüphanecilik bölümü de açılmıştır.

Bölümü okuyan kişiler kütüphanelerde görev yaparlar. Kütüphanelerde kitapların bulunduğu raflar dışında okuma salonları da bulunuyor.

Kütüphaneler Haftası boyunca kitapların önemi, kütüphanelerin geliştirilmesi, kütüphaneciliğin sorunları dile getirilir ve kütüphanede uyulması gereken kurallar anlatılır.

Kütüphanecilik her toplum için önemlidir ve kitap okuyan kişi sayısı arttıkça o denli büyür ve gelişiriz. Her il ve ilçede bulunan kütüphanelerden en büyükleri ise İstanbul’da Süleymaniye, Beyazıt Kütüphaneleri, Ankara’da Milli Kütüphane ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesidir.

Kütüphaneler Haftası halkın kütüphanelere olan ihtiyacını anlatmanın en güzel yoludur ve halkın bilinçlendirilmesi esasına dayanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.