Netteki Blog

Köpekler Rüya Görür Mü

28.02.2023
315
Köpekler Rüya Görür Mü

Köpekler rüya görür mü sorusuna verilebilecek en doğru ve en net cevap şüphesiz ki evet olacaktır. Bilim adamları bu konuda araştırma yapmışlardır ve sonrasında ise ciddi bulgular ve sonuçlar elde etmişlerdir.

Elektro fizyolojik olarak gerçekleştirilen araştırmalarda köpekler ve rüyaları hakkında oldukça net sonuçlar veriliyor.

Rüya kayır cihazlarına bağlanmış olan köpeklerde tıpkı insanlarda olduğu gibi REM faaliyeti görülmüştür.

Köpeklerin rüya görüp görmediklerini bilmek için rüya kayır cihazına da bağlanmaları da gerekmiyor. En iyi tespit yöntemi, köpeğiniz uyurken onu izlemeniz olacaktır.

Köpekler uyurken bıyıklarını, bacaklarını, kuyruklarını ve kulaklarını oynatırlar. Bazen havlarlar ve inilti gibi sesler çıkarırlar.

Çoğu zaman hırıltılarını da duyabilirsiniz. Bütün bunların hepsini veya birkaçını uyku halindeyken yapması köpeğinizin rüya gördüğü anlamına gelir.

Yavru köpekler yetişkin köpeklere göre daha sık rüya görmektedir. Bunun sebebi ise yavru köpeklerin gün içerisinde daha fazla uyumalarıdır.

Köpeklerin hafızaları oldukça kuvvetli olduğundan geçmişte olan olayları ve kişileri çok uzun yıllar sonrasında bile en taze şekilde hatırlayabilirler.

Uyku halindeyken de geçmiş anıları rüyalarında görebilir ve uyandıktan sonra tıpkı insanlar gibi ruh hallerinde değişiklikler yaşayabilirler.

Yani köpekler görmüş oldukları rüyayı inandırıcı bulup etkisi altında kalabilirler. Köpekler rüyalarındayken bile çok yii koku alırlar.

Köpekler rüyalarında algılamış oldukları kokuları bazen aylar hatta yıllar boyunca da unutmayabilirler.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızda da uyku esnasında vücut hareketlerinden sorumlu olan beyin hücreleri aktif oluyor.

Fakat hareket sistemine iletimi pasif hale geçiyor. Bu iletilerin zaman zaman meydana gelmesi köpeklerin uyurken rüyalarında hareket etmelerine, koşmalarına, hırlamalarına, ağlamalarına ve hatta inlemelerine bile sebep olabiliyor.

Hızlı göz hareketleri insanlarda da uykunun rüya görülen evresi olarak bilinen REM devresi köpeklerinde rüya gördüğü evre olarak bilinir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.