Netteki Blog

Kızartma Yağı Neden Köpürür ?

28.02.2023
2.865
Kızartma Yağı Neden Köpürür ?

Kızartma Yağı Neden Köpürür?

Kızartma Yağı Neden Köpürür ? şu sıralar özellikle hemen hemen herkesin başına gelmeye başladı. Özellikle Türk mutfağının da en sevilen lezzetlerinden biri olan kızartma seçenekli yemekleri hem lezzetiyle , hem öğüne uyum sağlamaları sayesinde çok tercih edilir. Patates kızartması olsun, biber kızartması olsun, balık kızartması olsun pek çok çeşidini hızlı bir şekilde hazırlayıp lezzetle yiyebilirsiniz. Her ne kadar kızartma yemekleri sağlıklı olmasa da, çok fazla tüketiyoruz.

Kızartma yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri; kullanılan yağ ve yağın 1-2 kereden fazla kullanılmamasıdır. Yine de ekonomik nedenlerden dolayı geçmişten günümüze bir çok kişi bu yağı defalarca kullanıyor ! Bir defa kullanılan yağın, tekrar tekrar kullanılması ; sağlığı riske atan bir durumdur.

Kızartma yemeği yaparken, en çok rastlanılan konulardan biri kızartma yağının köpürmesidir. Peki kızartma yağının köpürmesinin nedenleri nelerdir?

Kızartma yağının köpürmemesi için ne yapılır ?

Aşağıda sayacağımız nedenler kızartma yağının neden köpürür sorusunun cevapları . Bu maddelere dikkat ederseniz kızartma yağının köpürmesini engellemiş olursunuz.

Kızartma Yağı Neden Köpürür?

  • Yağın son kullanma tarihi geçmiş ise kesinlikle köpürür. Son kullanma tarihinin bitmesine 1-2 ay kala da bu olabiliyor. Yağın bozuk olduğunu ; kızarttığınız yemeğin de tadında değişiklik hissettiğiniz de anlayabilirsiniz.
  • Köpüren yağ ise sıçrayıp, tavanın başındaki kişiye zarar verebilir. Bu yüzden oldukça dikkatli olmakta fayda vardır.
  • Kızartılan gıdanın yüksek seviyede nişasta barındırması, yağda köpürmeye neden olabilir. En çok tüketilen yüksek oranda nişastalı besin ise patatestir. Patates kızartması hem çocuklar tarafından hem de yetişkinler tarafından oldukça beğenilen bir aparatif lezzettir. Patates en çok nişasta barındıran gıdalardan biridir. Bu yüzden patates kızartması yapmadan önce patates eşit parçalar halinde kesilmeli ve yıkandıktan sonra da iyice kurulanmalıdır. Kurulandığından yani patateslerin ıslak olmadığından emin olduktan sonra ise tavaya yağın içine atabilirsiniz.
  • Yağınızın yeterince kızgın olduğuna emin olun . Yağı ocağa ilk aldığınız da en kısık şekilde ısıtmaya başlayın . En yüksek şekilde ısıya hemen tabi tutarsanız direk kansorejen bir yağa dönüşmüş olur. En kısık ateşte yavaş yavaş yağınızı kızdırın. Kızgınlığını bir tahta kaşığın sapını sokarak anlayabilirsiniz. Yağ eğer kızgın ise tahta kaşığın etrafı hafif bir şekilde hareketlenip baloncuk çıkartır.
  • Kızartma yağları en fazla 3 kere kullanılmalıdır. Aksi takdirde tasarruf yapacağım diye sağlığınızdan ödün vermiş olursunuz. Yağ fazla kullanım da adeta bir kansorejen maddeye dönüşür.  Eğer 1-2 defa kullanımdan sonra kullanıp kullanmama konusunda emin olamıyorsanız, yağın kokusuna bakarak da tahmin yürütebilirsiniz. Eğer kızartma yağı yoğun bir kokuya sahipse ya da yanık kokusu geliyorsa, yağı atmanız sağlıklı olacaktır. Bunu net bir şekilde bir sonraki madde de sizler için açıklıyoruz.

Kızartma Yağı Neden Köpürür?

  • Kızartma yağının birden fazla kullanılması sakıncalı olsa da, aslında uygun şekilde kullanımı ile birkaç defa aynı yağ da sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Bunun için her kızartma işleminden sonra içindeki besin artıkları süzülmeli ve tavanın dibinde kalan kararmış yağ, saklama kabına alınmamalıdır. Bu şekilde alınan yağ bir sonraki kızartmada da ilk kez gibi kullanılabilmektedir. Ancak sağlık açısından kızartma yağının maksimum Eskort üç defa kullanılması önerilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.