Netteki Blog

Kedi Tırmalarsa Kuduz Olur Mu?

28.02.2023
498
Kedi Tırmalarsa Kuduz Olur Mu?

   Kedi tırmalarsa kuduz olur mu sorusu birçok kedi severin cevabını merak ettiği sorulardan biridir. Öncelikle sorunun cevabının duruma göre değiştiğini belirtmeliyiz.

Mesela sizi kuduz hastalığına yakalanmamış bir kedi tırmalarsa kesinlikle kuduz olmazsınız. Böyle bir ihtimal yoktur.

Ancak sizi kuduz olmuş ve kriz döneminde olan bir kedi tırnaklarını yaladıktan sonra sizi tırmalamışsa kudur bir ihtimal size bulaşabilir.

Ayrıca bulaşmanın gerçekleşmesi için de kedinin kuduz hastalığının işleyiş şekline bağlı olarak 7 günlük ölüm sürecinin içine girmiş olması gerekir.

Yani sizi son 7 gününü yaşayan ve tırnağını yaladıktan sonra sizi tırmalayan bir kedi bir ihtimal kuduz edebilir. Bu da çok düşük bir ihtimaldir.

 Kedi Tırmalaması İlk Yardımı ve Yara Bakımı

Tabi ki kedi tırmalanası çok ta ciddi veya mikrobik bir rahatsızlık ortaya çıkarmaz ancak yine de temizlik ve hijyen açısında sizi bir kedi tırmaladıysa tırmalanan bölgeyi ilk önce bol sabunla yıkamalı daha sonra da kolonya, alkol, tentürdiyot ne varsa temizlemelisiniz.

Bu sağlık açısında hem yaraının yanmasını hem de yaranın temizliğini sağlayan başlıca ilk yardım önerilerinden biri olarak aklınızda bulunsun.

kedi tırnak izleri genelde geçse bile bazı derin kedi tırmalaması yaraları kalıcı olabilir. Bunun için de yaranız kuruduktan sonra yaranın üzerine tahin yağı ya da elma ile günlük masaj yaparsanız izin daha kolay kaybolmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Bepanthene gibi etkili kremlerle ya da Teramicine gibi antibiyotik kremlerle de bu sorununuzu kolaylıkla halledebilir, hem yaranızın daha az acımasını hem de daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Tırnak izi biraz canınızı acıtabilir ancak kremlerle ya da doğal yağlarla bu acıyı azaltabilir, yaranızın bakımını yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.