Netteki Blog

Karikatür Nedir Kısa Açıklama

28.02.2023
301
Karikatür Nedir Kısa Açıklama

Karikatür, herhangi bir düşüncenin bir olayın ya da bir durumun gülünç bir mizaç unsuru ile anlatılmasıdır.

Genel itibari ile sosyal hayatta yaşanan her olay her durum karikatürün konusu olabilir. Bu nedenle yaşanılan bütün olayların karikatür içerisinde yer alabileceğini ve mizaç unsuru ile birlikte anlatılabileceğini söylemek mümkün. Göz çarpıcı olarak yapılan karikatür çizimlerini yapan kişilere ise karikatürist ismi verilir.

Karikatür Tarihi

Karikatür tarihi oldukça eski dönemlere dayanır. Pompei ve Hercula kazıları içerisinde çeşitli duvarlarda karikatüre benzetilen çizimlerin yapıldığı bilinir.

Bunun yanında karikatür sanat alanının bu çizimlerden etkilenerek ortaya çıktığı da tahmin ediliyor. Bunun yanında en eski modern karikatür mimarı da Leonar Da Vinci olarak biliniyor.

Daha öncesinden vazo, duvar, seramik gibi alanlara yapılan çizimlerin zaman içerisinde kağıda aktarılması ile birlikte karikatür alanı hızlı bir gelişme gösterdi. Bunun yanında gazeteler içerisinde karikatür alanlarına ayrı yerler verildi.

Belirli bir süre sonrasında ise bir dergi ile birlikte sadece karikatür çizimlerinin yayınlanması başladı. Karikatür çizimlerinden oluşan çizgi romanların da yaygınlık göstermesi ile birlikte bu alan kendini daha fazla göstermeye başladı.

Karikatür özelliklerinin bu kadar dikkate çekmesinde en büyük etken ise orijinallik ve yaratıcılık. Orijinallik ve yaratıcılık sayesinde birçok insanın dikkatini ve sevgisini kazanan sanat dalı günümüzde hale çok ilgi görenler arasında yer alıyor.

Aynı zamanda olaylara mizaç unsuru ile birlikte yaklaşması sayesinde okunabilirliği de değişiyor.

Bunun yanında siyasi karikatürler de dönem dönem en çok konuşulan alanlar olabiliyor. Siyasi olaylara mizaç unsuru ile yakalaşan sanat ile birlikte siyasi olaylar oldukça dikkat ve tepki çekebiliyor.

Türkiye’de ilk karikatür gelişimi ise Teodor Kasap ile birlikte 1870 yılında çıkarılan Diyojen Dergisi ile başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.