Netteki Blog

Kardelen Çiçeği Nedir?

28.02.2023
946
Kardelen Çiçeği Nedir?

Kardelen Çiçeği Nedir?

Kardelen çiçekleri doğada soğanlı bitkiler olarak bulunurlar.  Doğada çok erken açan çiçekler arasındadırlar. Amaryllidaceae ailesine ait bitkilerdir. Kardelenin çiçekleri beyaz renge sahiptir. Dalları ise ince, uzun ve dardır. Dallarının rengi yeşildir.

Kardelen çiçekleri dayanıklı bitkilerdir ve neredeyse her şartta hayatta kalabilirler. Ancak bu çiçeklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için en ideal ortam zengin besin içeren ve nemli topraklar ile sağlanabilmektedir. Kardelen çiçeklerinin fazlasıyla farklı türü vardır. Bu türler ise dış görünüş olarak neredeyse birbirleri ile aynı görünmektedir. Dünya üzerinde genellikle Dev Kardelen (GalanthusElwesii) ve Ortak Kardelen (GalanthusNivalis) isimli iki tür fazlasıyla yetiştirilir. Türkiye’de özellikle Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere Güney Doğu Anadolu’nun bazı bölgelerinde de yetiştirildikleri görülmüştür.

kardelen çiçeği

kardelen çiçeği

Kardelen çiçekleri halk arasında ilkbahar mevsiminin habercisi ve kışın sonunun geldiğini işaret eden çiçekler olarak bilinirler. Aynı zamanda halk arasında yüz yıllardır saflığın sembolü olarak bilinmişlerdir. Yıl içerisinde ilk açan çiçeklerin, kardelen çiçeği olduğu bilinir. Kardelenler soğuk hava şartlarına oldukça iyi bir şekilde ayak uydurabilirler. Bazı durumlarda -15 derece gibi sıcaklıklarda çiçek açtıkları bilinir.

Kardelen Çiçeği Bakımı

kardelen bakımı

kardelen bakımı

Kardelen çiçeklerinin bakımı teori de oldukça basittir. Bu çiçekler topraklarının kuru kalmasına ve uzun süre sulanmamaya alışıktırlar. Özellikle fazla suya ihtiyaç duymamaları, bakımı açısından büyük kolaylık sağlar.

Kardelen çiçeklerinin bakımına özen göstermek istiyorsanız, çiçeklenme işleminden sonra toprağını organik bitki yemleri ile besleyebilirsiniz. Kardelen çiçekleri açtıktan sonra yapraklarının dökülmesi durumuyla karşılaşırsanız, sulama işlemini takviyeler ile güçlendirerek yapabilirsiniz. Bu işlem ile birlikte bitkinin bir sonraki çiçek açma dönemine güçlü bir şekilde girmesini sağlayabilirsiniz.

Kardelen çiçeklerinin yeşil kısımlarının ilkbahar aylarında ölmesini şahit olduysanız, korkmanıza gerek yok. Bitki doğası gereği bu dönemlerde yeşil kısımlarını öldürebilir. Bu durumda yapacağınız herhangi bir işlem bulunmamakta.

Kardelen çiçeklerinizin ekilen toprakta birkaç yıl boyunca sürekli olarak büyümesi ancak çiçek açmaması durumuyla karşılaşıyorsanız, bir taktik uygulayabilirsiniz. Bu durumda kardelenin köklerini ayırın ve farklı yerlere derin bir şekilde dikin. Diktiğiniz toprağı bitki yemleri ile beslemenizin faydası var.

Kardelen Çiçeğinin Anlamı

Kardelen çiçeğine geçmiş tarihlerden itibaren birçok anlam yüklenmiştir. Eski zamanlardan beri halk arasında belli anlamlar yüklenen bu çiçeğin, şuan içinde bulunduğumuz insan topluluklarında da birçok anlamı vardır. Kardelen çiçeğine genellikle saflık, sevgi, umut ve teselli gibi anlamlar yüklenmiştir. Bitkinin çiçeğinin yapısı ve bembeyaz bir renge sahip olması, yüklenen bu anlamların başlıca sebepleri arasındadır.

Kardelen Çiçeğinin Etimolojik Anlamı

Etimolojik olarak incelemek istersek, kardelen çiçeğinin dünya üzerinde en çok kullanılan ismine bakmamız gerekir. Kardelen çiçeği en çok GalanthusNivalisismiyle bilinmektedir. Kökenlerine baktığımızda eski Yunanca bir kelime olan “Galanthus”süt beyazında çiçek anlamına gelmektedir. Latin kökenli bir kelime olan “Nivalis” ise kar anlamına gelmektedir. Yani kardelen çiçeğini etimolojik olarak incelediğimizde süt beyazında kar gibi bir çiçek anlamı ortaya çıkmaktadır.

Kardelen Çiçeği Hikâyeleri

kardelen çiçeği hikayeleri

kardelen çiçeği hikayeleri

Kardelen çiçeğinin halk arasında oldukça büyük anlamlar taşıyan bir çiçek olduğuna daha önce değinmiştik. Bu anlamların yüklenildiği çiçeğin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili birçok hikâyenin olduğunu söylesek sanırım şaşırmazsınız. Peki, kardelen çiçeğinin hikâyeleri nelerdir?

Cennet Bahçeleri

Kardelen çiçeği ile ilgili olarak anlatılan hikâyelerin bir tanesi çok eski zamanlara, insanlığın doğuşuna dayanmakta. Bu hikâyeye göre Hz. Havva ve Hz. Âdem cennetten kovulur ve dünyaya gönderilirler. Hz. Havva dünyanın iklim koşullarının kötü olduğundan yakınır. Dünya üzerine sürekli olarak kar yağar ve soğuk hava şartları vardır. Havva tam olarak dünya üzerinde hiçbir şeyin yetişmeyeceği durumundan yakınarak ağlarken, yanına gökten bir melek iner. Melek, Havva’nın bu umutsuz ve çaresiz halini görerek yerden bir kar tanesi alır. Bu kar tanesini geri yere doğru üfler ve kar tanesine hayat bahşedilir. Kar tanesi tam olarak bir kardelen çiçeğine dönüşür. Bu hikâye ile birlikte kardelen çiçeği umudun ve yeniden başlamanın sembolü haline gelir.

Almanların Kar Efsanesi

Tarihte kardelen çiçeğinin doğuşuyla ilgili olarak bir Alman efsanesi de yer almaktadır. Bu efsaneye göre Tanrı karı yaratarak ona bir görev verir. Bu göreve göre kar taneleri dünya üzerindeki bütün çiçekleri gezecek ve çiçeklerin renklerini toplayacaktır. Ancak dünyadaki çiçekler bencildir ve renklerini kar taneleriyle paylaşmazlar. Ancak kardelen çiçeği naifliğini ön plana sürer ve kar tanesiyle bir anlaşma yapar. Eğer kendisinin ilkbaharda ilk açacak çiçek olmasını kabul ederlerse rengini paylaşacaktır. Kar tanesi bu teklifi kabul eder ve kardelen senenin ilk açan çiçeği olur.

Almanların bu efsanesinde, genel olarak bilinenin tersine kardelen çiçeği rengini kardan almamıştır. Kar beyaz rengini kardelen çiçeğinden almıştır. Bu yönüyle diğer kardelen hikâyelerinden ayrılır.

Moldova Efsanesi

Moldova’da yaygın olan bir efsane ise ciddi bir savaşı konu ediniyor. Bu efsanede mevsimlerin savaşı “ Cadı Kış” ve “Bayan Bahar” olarak yer alıyor. Efsaneye göre bahar geldiğinde Cadı Kış buna karşı çıkıyor. Bayan Bahar ise tüm kudretiyle karşısına dikiliyor. Bu sayede aralarında ciddi bir savaş ortaya çıkıyor. Bu savaşın bir döneminde Bayan Bahar parmağını havaya kaldırıyor ve yere parmağından bir damla kan damlatıyor. Damlayan kan, karı eritiyor ve savaşı Bayan Bahar kazanıyor. Savaşı kazandığında ise her yere kardelenler dağıtarak bu zaferi kutluyor.

Romen Efsanesi

Bu efsaneye göre güneş her yıl farklı şekillerde ısı yaymak için dünyaya iniyormuş. O sene de bir kız şeklinde dünyaya inmiş. Ancak zorlu kış da benzeri şekilde dünyaya inmiş ve bu sene geri çekilmeyi istememiş ve kızı (güneş) esir almış. Bu duruma katlanamayan bir kahraman kışa savaş açmış. Savaş sonucunda kahraman, kızı zindanlardan kurtarabilmeyi başarmış. Güneş kurtulduğunda göğe doğru yükselmeye başlamış ve kahramandan akan kanın toprak ve karla buluşmasından kardelen çiçeği doğmuş.

Viktorya Efsaneleri

Viktorya efsanelerinde kardelen çiçekleri, tüm diğer efsanelerde yer alan anlamlardan farklılıklar içerir. Bu efsanelere göre kardelen çiçeği aslında ölümün habercisidir. Hatta evlerine kardelen çiçeği sokan kişilerin, ailecek ortadan kaybolması zor olan bir kötü şansa sahip olacaklarına inanılır. Kardelen çiçeği hikayesi konumuzun sonuna geldik.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.