Netteki Blog

Karagöz ve Hacivatın Özellikleri

28.02.2023
350
Karagöz ve Hacivatın Özellikleri

Karagöz ve Hacivatın Tarihi
Karagöz ve Hacivat bir efsaneye göre Bursa’da bir camii inşasında çalışan iki demir ustasıydı. Camii inşası çalışmalarında birbiri ile uğraşan Karagöz ve Hacivat gülünç şakaları ile birlikte biliniyordu.

Ancak bu şakaların bir süre sonrasında inşaatın gecikmesine neden olmadı Hacivat ve Karagöz’ün idam ettirilmesine de neden oldu.

Bu acı olay karşısında ise Hacivat ve Karagöz’ün arkadaşı olan Şeyh Küsteri iki karakterin anısına onları canlandıracak şekilde perde oyunu düzenledi. Perde oyununda iki karakterin inşaat işi sırasında yaptıkları şakalar kullanıldı.

Karagöz ve Hacivatın Kişisel Özellikleri

Karagöz: Karagöz ve Hacivat oyunu içerisinde Karagöz halk tipi olan insanı temsil eder. Okumamış, ağzına geleni söyleyen ve patavatsız özelliklere sahip olan Karagöz oyunun başrolüdür.

Oyun esnasında Hacivat ile sürekli şakalarda bulunur. Bunun yanında Hacivat’ın kullandığı Arapça ve Farsça kelimelerle dalga geçer.

Hacivat: Hacivat oyunun aydın tipidir. Eğitim almış, her konu hakkında bilgisi olan, Farsça ve Arapça kelime kullanmayı oldukça seven aynı zamanda Karagöz’ün sırtından geçinmeye çalışan bir tiptir.

Bu kişiliklere sahip olan Hacivat bütün oyun boyunca Karagöz’e cahilliği üzerinden laf sokmaya çalışır ve dalga geçer.

Karagöz Hacivat Oyununda Diğer Tipler

Çelebi: Çelebi Karagöz oyunu içerisinde zengin bir tiplemeyi gösterir. Oyun içerisinde Türkçeyi İstanbul Türkçesi ile konuşmasıyla bilinir. Mirasyedi olarak da bilinen Çelebi oyun içerisinde zevke düşkün olarak tanıtılır.

Zenne: Karagöz oyunu içerisinde kadın olarak rol alan karakterlere zenne denir. Genel itibari ile kadın kılığında olan erkek tiplemeleri de zenne olarak adlandırılır.

Bebe Ruhi: Bebe Ruhi Karagöz oyunu içerisinde yaşça büyük ancak deli olarak bilinen bir tiptir. Bu tiplere oyun içerisinde yersiz konuşmaları ile dikkat çeker.

Tuzsuz Deli Bekir: Karagöz oyunu içerisinde içki içmeyi seven serseri tip olarak bilinir. Sokaklarda bir elinde içkisi bir elinde ise tabancısı ile gezerek canlandırılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.