Netteki Blog

Karagöz ve Hacivat Hayatı Kısaca

28.02.2023
1.444
Karagöz ve Hacivat Hayatı Kısaca

Karagöz ve Hacivat’ın hayatları tam ve net olarak bilinmemektedir. Ancak bir efsaneye göre Karagöz ve Hacivat’ın Bursa Ulu Camii inşaatında çalışır ve çalışma esnasında birbirleri ile gülünç şakalaşmaları vardır.

Bu şakalaşmaların camii inşasının geç bitirilmesine neden olması nedeni ile Karagöz ve Hacivat idam ettirilirler.

Bunun üzerine Hacivat ve Karagöz ‘ün yakın arkadaşı olan Şeyh Küşteri bu duruma olan üzüntüsünden iki karakterin kuklasını yaparak bir perde arkasında canlandırılmasını sağlar. Aynı zamanda da Hacivat ve Karagöz’ün oyunun da yaptıkları şakalar ifade edilir.

Karagöz ve Hacivat’ın Gerçek İsimleri

Gerçek olup olmadığı tam olarak bilinmeyen Hacivat ve Karagöz’ün efsanevi hikayelerinde isimleri de farklıdır. Hacivat’ın efsane içerisinde gerçek isminin “Halil Hacı İvaz”, Karagöz’ün efsane içerisinde gerçek adının “Kambur Bali Çelebi” olduğunu söyleniyor.

Bursa’da yapılan bir cami inşaatı sırasında demirci ustası olarak çalışan Hacivat genel itibari ile Karagöz ile dalga geçer.

Bu durumda da yapılan perde oyununda Karagöz halktan ve eğitim almamış birini temsil eder. Çoğunlukla Hacivat’ın kullandığı kelimeleri Karagöz anlamaz.

Bu durumda Hacivat da perde oyununda bilgili, eğitim almış ve yabancı kelimeleri eğitimi nedeniyle fazla kullanan tipleme olarak gösterilir. Yapılan perde gösterisinde ise genellikle Karagöz ve Hacivat’ın cami inşasında yaptıkları diyaloglar yer alır.

Karagöz ve Hacivat’ın perde oyununda kıyafetleri ise tiplemelerine göre dizayn edilir. Perde oyunu başlatan Şeyh Küsteri ise oyunun bölümlerine göre tiplemelerin kıyafetlerini değiştirir.

Efsaneye göre Hacivat ve karagöz de cami inşaatında hem birbiri ile çok uğraşan hem de inşaatın geç bitmesine neden olan kişilerdir.

Bu anlamda da iki tipleme cezalandırılmış olarak bilinir. Perde içerisinde iki karakterin anısı bu nedenle daha fazla gülünç öğelerde yer alır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.