Netteki Blog

Kanda PDW Nedir?

28.02.2023
291
Kanda PDW Nedir?

Kan tahlilleri sağlığımız ile ilgili en doğru bilgilerin alındığı analiz yöntemlerinden biridir. Kanda bulunan hormonların ya da minerallerin değerleri bizim hasta olup olmadığımız ve olduysak da hastalığımızın ne olduğu hakkında doktora önemli bilgiler verir.

Tıbbi terimlerin ne anlama geldiğini bilmek hastalar için rahatlatıcı olmaktadır. PDW de bu garip terimlerden biridir.

PDW testi denilen şey aslında kanda bulunan plateletlerin ne derece büyük olduklarını ve nasıl dağıldıklarının anlaşıldığı testtir. Plateletler, kanın pıhtılaşmasında görevlidirler.

Trombosit ya da kan pulcuğu olarak da bilinirler. Kemik iliğinde üretilen bu maddelerin incelenmesi kemik iliğinin çalışması hakkında bilgi verir.

Eğer test değerlerinde anormal sonuçlar gözlemlenirse kemik iliğiyle ilgili problemler aranır.

PDW testinde plateletlerin büyüklükleri incelenir. Büyük plateletler genç yani yeni üretilmiş olanlardır.

Küçük plateletler ise yaşlıdırlar. PDW testinin sonucu yüksek çıkarsa bunun anlamı kandaki plateletlerin büyük olduğudur.

Doktor buradan kemik iliğinde platelet üretimini hızlandıran bir faktör olduğu sonucuna varır.

PDW testinin sonucu düşük çıkarsa, kandaki plateletler yaşlıdır. Kemik iliği uzun süre yeterli üretim yapmamıştır.

Yüksek PDW testi sonuçları bazı hastalıkların belirtileri olabilir. Bu hastalıklar: anemi, iltihaplanmalar, enfeksiyonlar, bazı kanser türleridir.

Doğum kontrol hapı kullanımıda yüksek test sonuçlarına neden olabilir. Yüksek rakımlı yerlerde yaşayan insanlarda oksijen ihtiyacını karşılamak için alyuvar üretimi arttırılır.

Bu süreç platelet üretimini de etkileyebilmektedir. Düşük PDW sonuçları ise virüs kaynaklı enfeksiyonların, bir takım ilaçların ya da bazı kanser türlerinden kaynaklı olabilir.

PDW testleri herhangi bir teşhis için yeterli olmasa da fikir vermektedir. Anormal PDW değerlerinde doktorlar bazı testlerin yapılmasını isteyecektir.

Bu yeni testlerle tam teşhis koyulabilmektedir. Ciddi bir durum oluşursa kemik iliği biyopsisi de yapılabilmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.