Netteki Blog

İpotekli Kredide Hangi Masraflar Çıkar

28.02.2023
259
İpotekli Kredide Hangi Masraflar Çıkar

İpotekli Kredide Hangi Masraflar Çıkar

İpotek kredisi bir teminata karşılık olarak bankalar tarafından verilen ve bireysel müşterilerin kullanabildiği kredi türüne denilir. Eğer kişilerin ihtiyaç kredisinde talep ettikleri tutarlar belirli bir tutarın üzerinde ise bankalar kredi onayı için karşılık olarak teminat talep ederler. Bu teminatın verilmesi ve kredinin bu şekilde teminatlı olarak onaylanması söz konusu olur ise ipotek kredisi kullanılmış olur.

Her kredi türünde bankalar yapılan işlem, ekspertiz raporu, kredi tahsis ücreti, dosya masrafı ve hayat sigortası gibi farklı masrafları kredi tutarından tahsil eder. Diğer kredilerden faklı olarak düzenlenen ipotek kredisinde ilgili ekspertiz raporunda ilgili değer üzerinden %75 lik kısmına kredi çıkacaktır. Bu nedenle kredi tutarını belirleyen ilgili rapordur. Bu rapor bankanın dışında başka bir özel firma tarafından belirlenen uzman tarafından hazırlanır. Ekspertiz rapor bedeli ile birlikteİpotek kredisinde çıkan banka masrafları ise;

  • Dosya Masrafı: Bankalardan kullanılan tüm kredi türlerinde var olan dosya masrafı ipotek kredisinde de tahsil edilir. Toplam kredi tutarının %1 i oranında alınan dosya masrafı kredi onayı ve paranın hesaba geçmesi sonrasında otomatik olarak hesaptan tahsil edilir.
  • Ekspertiz Ücreti: İpotekli kredi bir taşınmazın teminatı karşılığı verildiğinden ilgili ipotek işlemine konu olan taşınmasın değer tespiti yapılmalıdır. Bu değer tespiti ise ekspertiz raporu ile belirlenir. Rapor bedeli ise kredi başvuru sahibinden tahsil edilir. Bu masraf kredi onaylanmasa da banka tarafından alınır.
  • Kredi Tahsis Ücreti: Kredi tahsis ücreti birçok kredi çeşidinde alınan masraflardan biridir. Genel olarak bankanın kredi başvuru sahibi ile ilgili istihbarat yapılması ve kredinin düzenlenmesi masrafı olarak adlandırılır.
  • İpotek Tesis Bedeli:İpotek tesis bedeli banka tarafından ipotek işlemi için yapılan bilgi toplama, araştırma gibi durumlara karşılık alınan masraftır. Bir bankadan alınan kredide çeşitli özellikler söz konusu ise ipotek tesis kredisi tesis bedeli gibi masraflar söz konusu olacaktır.
  • Hayat Sigortası Bedeli: Bankalar ve finans kuruluşlarından alınan kredilerde kişilerin vefat etmesi durumunda mirasçıların ret etme hakkına karşılık yapılan sigortadır. Bu hayat sigortası poliçesi ile ilgili kredinin kalan masrafları ve kalan kredi ödemelerinin tamamı bu hayat sigortası poliçesinden karşılanır. Bazı bankalarda hayat sigortası zorunlu değildir.

İpotek Kredisi Başvuru Belgeleri

Bankaların ipotek kredisi başvurusunda istediği belgeler;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdan fotokopisi veya ehliyet,
  • Yabancı uyruklu kişiler için pasaport ve oturma izin evrakları,
  • Yerleşim yeri belgesi
  • Ücretli çalışanlar için son 3 aylık iş yeri yetkilileri tarafından imzalanmış bordro,
  • Kredi başvuru sahibi emekli ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan maaş evrakı ya da maaş çekimi yapılan bankaya ait hesap cüzdanı,
  • Serbest meslek sahibi ya da şirket sahibi iseniz ilgili şirket evrakları,

Bu evraklar ile birlikte ilgili banka şubesinde ipotek kredisi başvuru formunun imzalanması gereklidir. Form imzalanmasının ardından İpotek kredisinde çıkan banka masraflarıotomatik olarak başvuru sahibi tarafından kabul edilmiş sayılır. Hemen hemen her bankada işlemler ve evraklar aynıdır.

https://www.bankalar.org/krediler/

https://www.bankalar.org/krediler/ihtiyac-kredileri/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.