Netteki Blog

İlköğretim haftası ile ilgili yazı özeti

28.02.2023
1.192
İlköğretim haftası ile ilgili yazı özeti

Her sene Eylül ayının üçüncü haftası okuma yazma öğrenmenin mutluluğu ve sevincinin yaşanması için İlköğretim Haftası kutlanmaktadır.

Okuma ve yazma ilkokulun ilk sınıfında öğrenilir. Ülkemizde ilkokula gitme yaşına gelen çocukların hepsi ilkokula gitmek zorundadır. Kanunlarımıza göre ilköğretim zorunludur ve devlet okullarında da ücretsizdir.

Okuma ve yazmanın çeşitli yönlerden anlam ve öneminin anlatıldığı bu haftaya okuma ve yazmanın öğrenildiği ilköğretimin adı verilerek İlköğretim Haftası denmiştir.

1961 yılında çıkarılan kanuna göre her Eylül ayının üçüncü haftası İlköğretim Haftası olarak kutlanılmaktadır.

Okuyup anlamanın, görmenin, görebildiklerinden anlam çıkarmanın, düşünmenin, ders almanın ve zekayı terbiye etmenin yani kültürün temellerinin atıldığı yerdir İlköğretim.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin temelidir. Çağdaş uygarlık yolunda en büyük engelimiz olan cahilliğin yok edildiği ve ortadan kaldırıldığı yer İlköğretim Kurumları’dır.

Özellikle genç beyinlerin insanlığa ve vatana hizmetini, millet ve vatan sevgisini, şerefli ve bağımsız yaşamanın öğrenildiği ilk yer ilköğretimdir.

Milli beraberlik ve birliğin, milli terbiye ve ahlaka giden en güvenli yolun da başlangıcıdır.

Barış dünyasının çiçekleri, geleceğin güvencesi ve hepimizin gururu olan öğrencilerin övünç ve sevinç günüdür. Ve en önemlisi; Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunu aydınlatan medeniyet meşalesinin yakıldığı en önemli gündür.

İlköğretim Haftası her sene Milli Eğitim Bakanının medya organlarında yapmış olduğu yazılı açıklamayla başlar.

Hafta boyunca televizyon, radyo, gazete ve internet üzerinden okuma ve yazmanın önemi belirtilir. Okuma yazma bilmeyen herkes, okuma yazma öğrenmeye çağırılır. Okuma yazmayla ilgili özlü ve güzel sözler yayınlanır.

İlköğretim Haftası’nın başladığı günden itibaren ülkemizin bütün ilköğretim kurumlarında törenler yapılır.

Öğretmenler ve okul müdürleri haftanın önemini ve anlamını hatırlatır. Şiirler okunur marşlar söylenir. Milli oyunlar oynanır. Unutulmamalıdır ki; İlköğretim davası insan olma ve ulus olma davasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.